Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απελαύνει χωρίς καν κατηγορίες το Ισραήλ

Νέα ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, όπου οι επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν επ' αόριστον», μετά το τριήμερο που άφησε άλλους 2.000 Παλαιστινίους αστέγους

Παλαιστίνιος φωτογράφος που έχει δεχτεί πυρά από τον ισραηλινό στρατό την ώρα της επέμβασης στη Ράφα

Associated Press

Παλαιστίνιος φωτογράφος που έχει δεχτεί πυρά από τον ισραηλινό στρατό την ώρα της επέμβασης στη Ράφα
ΡΑΜΑΛΑ-ΡΑΦΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέα εισβολή πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός, χτες τα ξημερώματα, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Παράλληλα, προκάλεσε τη μήνι ανθρωπιστικών οργανώσεων και Παλαιστινίων ανακοινώνοντας την απέλαση 15 Παλαιστινίων από τη Δ. Οχθη προς τη Λωρίδα της Γάζας, στους οποίους δεν έχει καν απαγγελθεί κατηγορία.

Ούτε λίγες ώρες δεν πέρασαν από την αποχώρηση των ισραηλινών τεθωρακισμένων από το κέντρο του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα, όταν δύο ίλες τεθωρακισμένων και δεκάδες θωρακισμένα οχήματα και εκσκαφείς, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, έκαναν την επανεμφάνισή τους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια της εισβολής ενώ τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Επισήμως, η αιτιολογία της νέας εισβολής είναι η ίδια με την προηγούμενη: Καταστροφή των υπογείων σηράγγων παράνομης μεταφοράς όπλων από την Αίγυπτο προς τη Λωρίδα της Γάζας. Η επιχείρηση, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ήταν σε εξέλιξη μέχρι χτες βράδυ, ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί σε όλα τα ψηλά κτίρια του καταυλισμού και πιθανότατα θα συνεχιστεί επί ημέρες.

Κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλείμματος αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων, ο Πίτερ Χάνσεν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, πρόλαβε να μεταβεί στην περιοχή, όπου, όπως περιέγραφε, η εικόνα ήταν αυτή μιας «μεγάλης καταστροφής μετά από ισχυρό σεισμό». Σύμφωνα με τον Χάνσεν, περισσότερα από 100 σπίτια κατεδαφίστηκαν, το Σαββατοκύριακο, και τουλάχιστον 2.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έμειναν και πάλι χωρίς στέγη. Η Υπηρεσία του Χάνσεν ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της Ιντιφάντα, εξαιτίας των κατεδαφίσεων του ισραηλινού στρατού, στη Ράφα έχουν μείνει άστεγοι 7.253 Παλαιστίνιοι ενώ στη Λωρίδα της Γάζας, συνολικά, ο αριθμός αυτός φθάνει τους 11.987. Τη «σκόπιμη και αδικαιολόγητη καταστροφή σπιτιών και αγαθών» Παλαιστινίων καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Διεθνής Αμνηστία τονίζοντας ότι πρόκειται για «έγκλημα πολέμου» και ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κατεδαφιστεί 4.000 σπίτια.

Επίσης, χτες, έξω από τη Χεβρώνα, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν Παλαιστίνιο επειδή «κινούνταν ύποπτα προς τον εποικισμό Νεγκοχότ». Δε βρέθηκαν όπλα στο σώμα του «υπόπτου».

Προκλητική απέλαση

Την απέλαση 15 Παλαιστινίων που κρατούνται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, ανακοίνωσε, χτες, ο ισραηλινός στρατός, χωρίς να δώσει καμία επίσημη αιτιολογία. Οι κρατούμενοι έχουν, ήδη, μεταφερθεί σε ισραηλινό στρατόπεδο στη Γάζα και, αν δεν προχωρήσουν σε έφεση, θα αφεθούν ελεύθεροι στη Λωρίδα εντός 48 ωρών, χωρίς δικαίωμα επιστροφής στη Δ. Οχθη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι κανένας από τους 15 δεν έχει εμπλακεί άμεσα σε αντι-ισραηλινές επιθέσεις. Σύμφωνα, όμως, με ορισμένες διαρροές είναι μέλη ενόπλων οργανώσεων και έχουν βοηθήσει στην πραγματοποίηση επιθέσεων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι «δεν είναι δυνατόν να δικαστούν, γιατί τότε ο ισραηλινός στρατός θα κληθεί να αποκαλύψει κρίσιμης σημασίας απόρρητες πληροφορίες και πληροφοριοδότες του».

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση ανθρωπιστικών οργανώσεων, που τόνισαν ότι πρόκειται για ωμή παραβίαση της 4ης Συνθήκης της Γενεύης. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «υποσκάπτει κάθε προσπάθεια κατευνασμού» και ο υπουργός Διαπραγματεύσεων, Σάεμπ Ερακάτ, μίλησε για «επικίνδυνο βήμα».

Στο μεταξύ, στη Ραμάλα συνεχίζεται η πολιτική κρίση. Χτες, μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Κορέι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, δήλωσε ότι «δεν έχει διοριστεί υπουργός Εσωτερικών», αμφισβητώντας επισήμως και άμεσα το διορισμό του Χακάμ Μπιλάουι από τον Αραφάτ στη θέση του εκτελούντος χρέη υπουργού Εσωτερικών. Ο Κορέι υποστήριξε ότι καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών διαδραματίζει το Εθνικό Συμβούλιο, σε αντίθεση με τον Αραφάτ που επέμενε στην απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ