Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΑΥΣΤΡΙΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ
«Πολεμική» δηλώσεων περί σερβικού και ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου...

BIENNH.--

To «αποτέλεσμα» των «συνομιλιών» της Βιέννης μεταξύ αντιπροσωπειών από το Βελιγράδι και την Πρίστινα ήταν «ελάχιστα κάτι παραπάνω από το γεγονός πως καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι επί τρεισήμισι ώρες», δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος. Οχι άδικα! Με το «καλημέρα», οι αντιπροσωπείες από τη Σερβική Δημοκρατία και το Κοσσυφοπέδιο, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων από ΕΕ, ΝΑΤΟ και τη λεγόμενη Ομάδα των Χωρών Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό, άρχισαν την αντιπαράθεση επιχειρώντας να δώσουν σαφές στίγμα των ανυποχώρητων (;) προθέσεων της «ταυτότητας» έκαστου...

Η αντιπροσωπεία από τη Σερβία με πρώτο τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς διατυμπάνισε πως η «αδελφή» αντιπροσωπεία από το Κοσσυφοπέδιο συμπεριφέρεται λες και προέρχεται από ανεξάρτητο κράτος, ενώ όλοι γνωρίζουν πως (ακόμη και με την -μετά το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99- απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) το Κοσσυφοπέδιο «είναι αναπόσπαστο τμήμα και επαρχία της σερβικής επικράτειας».

Οι δε, με πρώτο τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, άρχιζαν τα διπλωματικά τερτίπια περί της «διακαούς επιθυμίας» της Πρίστινας να γίνει μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διακηρύσσοντας παράλληλα με έντονο ύφος πως κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να υπάρξει δίχως ένα δημοκρατικό, ειρηνικό και... ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο»!

Και να φανταστεί κανείς πως η ατζέντα των «αμιγώς τεχνικών θεμάτων» που περιλάμβανε η τράπεζα συνομιλιών στην αίθουσα του (σε στιλ μπαρόκ χρονολογούμενου από το 19ο αιώνα) κτιρίου της αυστριακής Καγκελαρίας δεν είχε ούτε μία λέξη στα περί καθορισμού του τελικού «στάτους κβο» του Κοσσυφοπεδίου... Ο (Φινλανδός) ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χάρι Χόλκερι, φρόντισε για πολλοστή φορά ανεπιτυχώς να «κόψει» το βήχα των δύο αντιπροσωπειών με τη γνωστή ρήση: «Κανένας, ούτε το Βελιγράδι, ούτε η Πρίστινα δε θα αποφασίσει για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου εκτός από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η πολεμική αντιπαράθεση θα έχει μάλλον συνέχεια. Οπως ανακοινώθηκε, οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν «για να συζητήσουν αμιγώς τεχνικά θέματα» (όπως η ενέργεια, ο επαναπατρισμός προσφύγων, η έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων κλπ) σε Βελιγράδι και Πρίστινα «μάλλον εντός του Νοέμβρη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ