Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ
Υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος

Ανακοίνωση για το δασικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

«Το υπουργείο Γεωργίας, προτείνει προς ψήφιση διατάξεις που βάσιμα θα κριθούν αντισυνταγματικές, δεδομένου ότι με αυτές μειώνεται η προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, σε σχέση με την προστασία που παρέχουν οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας».

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, σχετικά με το δασικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στην οποία σημειώνεται ακόμη ότι «έτσι επιδεινώνεται και υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο το φυσικό περιβάλλον της χώρας, παρά τη συνταγματική επιταγή για συνεχή βελτίωση της προστασίας των δασών, των δασικών εκτάσεων και του εν γένει φυσικού περιβάλλοντος».

Η Ενωση Δασοπόνων υπογραμμίζει ότι δεν είναι κατανοητή «η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης, με το άρθρο 1 παρ. 11 του Δασικού Νομοσχεδίου και την εισαγωγή νέων κριτηρίων αναφορικά με τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως δασικών ή μη, τα οποία θα έχουν το τραγικό αποτέλεσμα να αποχαρακτηριστούν από δασικές εκτάσεις, εκατομμύρια στρέμματα που σήμερα είναι υπό τον προστατευτικό μανδύα της δασικής νομοθεσίας και το πιθανότερο να εμπλέξουν, λόγω της αντισυνταγματικότητάς τους, τη δασική διοίκηση και τους πολίτες, σε αέναους δικαστικούς αγώνες». Αναφορικά με την παράγραφο 16 του άρθρου 1, που αναφέρεται στην ανταλλαγή δασών και δασικών εκτάσεων που κατέχουν σήμερα οικοδομικοί συνεταιρισμοί με «κοινόχρηστες εποικιστικές εκτάσεις», τονίζεται ότι δεν είναι επιτρεπτό να δίνονται στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς εκτάσεις οι οποίες προορίζονταν για ακτήμονες καλλιεργητές.

Επιπλέον, η Ενωση Δασοπόνων, αναφέρεται στην εγκατάλειψη του τεκμηρίου ιδιοκτησίας του Δημοσίου, έτσι όπως προκύπτει από την παρ. 1 του άρθρου 10 του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως «εισάγονται χαριστικές και φωτογραφικές διατάξεις, οι οποίες ανεξαρτήτως του ότι παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της ισότητας, αφού επιλεκτικά και ανάλογα με το βαθμό πίεσης των ενδιαφερόμενων πολιτών, ουσιαστικά δωρίζουν δασικές εκτάσεις σε ιδιώτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ