Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ «ΡΑΜΠΟ» ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Κατέλαβαν και τρομοκράτησαν το πλήρωμα ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου

Καταγγέλλουν το γεγονός, με κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο, τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας, ακινητοποίησε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «GENIE» με σημαία Παναμά, που έπλεε στον Περσικό Κόλπο. Με «τσαμπουκά», δεκατρείς μισθοφόροι εισέβαλαν στο γκαζάδικο και με προτεταγμένα τα όπλα κατατρομοκράτησαν το πλήρωμα!

Η όλη επιχείρηση ήταν καθαρά πολεμική. Οι «Ράμπο» ούρλιαζαν και σημάδευαν στο ψαχνό. Μια ομάδα από αυτούς κράτησε ακινητοποιημένο το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος, παρατάσσοντας τους ναυτεργάτες στο κατάστρωμα και αναγκάζοντάς τους να κοιτάνε προς τη θάλασσα! Αλλοι, πάντα με την απειλή των όπλων, ανάγκασαν αξιωματικούς ναυτεργάτες να τους ...ξεναγήσουν στο πλοίο! Ο έλεγχος που διενεργήθηκε από τους μισθοφόρους ήταν εξονυχιστικός. Εψαξαν όλες τις καμπίνες, έκαναν πλιάτσικο στα προσωπικά είδη των ναυτεργατών, φωτογράφισαν έγγραφα, τις καμπίνες και τα πρόσωπα ορισμένων αξιωματικών, κατέγραψαν όλα τα στοιχεία που ηλεκτρονικού υπολογιστή του πλοίου! Ακόμα και ανάκριση έκαναν σε μέλη του πληρώματος, υποβάλλοντας ερωτήσεις για τον ...Μπιν Λάντεν!

Η επιχείρηση ξεκίνησε το βράδυ της 12ης Οκτώβρη και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Οκτώβρη. Το περιστατικό καταγγέλθηκε μέσα από το πλοίο και επιβεβαιώνεται από την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Ερχεται να δώσει μια «πρόγευση» του νέου καθεστώτος που σχεδιάζουν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις θάλασσες, «βομβαρδίζοντας» τα κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες των ναυτεργατών, συνολικά της εργατικής τάξης.

Το «GENIE» έπλεε κοντά στο λιμάνι της Φουτζέιρα. Το πολεμικό πλοίο εμφανίστηκε περίπου στις 8 το βράδυ της 12ης Οκτώβρη και ακολουθούσε το γκαζάδικο με σταθερή ταχύτητα. Ξαφνικά, ανέπτυξε ταχύτητα και έκανε μία κυκλική κίνηση γύρω από το πλοίο. Ταυτόχρονα, οι μισθοφόροι μέσω του vhf επικοινώνησαν με το πλήρωμα, ρωτώντας για τα στοιχεία των ναυτεργατών, αν μεταφέρει το πλοίο τρομοκράτες και παράνομο φορτίο, αν και ήταν εμφανές ότι το πλοίο ήταν κενό φορτίου. Από το πλήρωμα δόθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, όμως οι «Ράμπο» απαίτησαν να επαληθεύσουν τις απαντήσεις με την επιβίβασή τους στο πλοίο. Η επιβίβαση έγινε στις 11.30 τη νύχτα με φουσκωτό που καθελκύστηκε από το πολεμικό και αφού πρώτα πρώτα έκανε μία βόλτα γύρω από το γκαζάδικο με αναμμένους προβολείς.

Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με κοινή τους ανακοίνωση, καταγγέλλουν «τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, γιατί, αξιοποιώντας τη συναίνεση των συμμάχων τους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ» με τυχοδιωκτική επιχείρηση έθεσαν «σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών των μελών του πληρώματος του πλοίου» και παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία. Τα σωματεία τονίζουν με τις επιχειρήσεις αυτές «παραβιάζονται κατάφωρα κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες της εργατικής τάξης, εντείνεται η κρατική τρομοκρατία για την εξασφάλιση των κερδών και τη διαιώνιση της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστών και της πλουτοκρατίας».

«Είναι επιτακτική ανάγκη - τονίζεται - οι ναυτεργάτες να καταδικάσουν και να αντιδράσουν ενάντια σ' αυτές τις άθλιες ενέργειες, με όλους τους τρόπους που έχουν μέσα από τα καράβια. Χρειάζεται οι ναυτεργάτες, η εργατική τάξη, να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές της ταξικής πάλης, για να ενισχυθεί το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας και σε διεθνή κλίμακα», απαιτώντας να σταματήσουν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, να επαναπατριστούν τα ελληνικά στρατεύματα και τα πολεμικά πλοία, να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας, να φύγουν τα εκστρατευτικά στρατεύματα από τα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. «Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους για κοινωνική πρόοδο και προκοπή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόρισμα για το ναυάγιο - έγκλημα των εφοπλιστών (2014-05-07 00:00:00.0)
Γαλέρες τα καράβια των εφοπλιστών (2008-10-23 00:00:00.0)
Επιστράτευσαν τους «αγανακτισμένους» (2004-04-01 00:00:00.0)
Δεν τους άφησαν σε χλωρό κλαρί! (2003-02-21 00:00:00.0)
Πυρκαγιά στο «ΞΑΝΘΟΥΛΑ» (2000-02-18 00:00:00.0)
Αλλα δύο θύματα των εφοπλιστών (1999-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ