Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Με την «ευχή» τους

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί καμία ανάμειξη στην «Αγία σφαγή» που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου. Η ΝΔ επίσης ξορκίζει οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα και οι δυο τους μαζί, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καλούν Βαρθολομαίο και Χριστόδουλο σε «καταλλαγή», «αλληλοκατανόηση», «συμφωνία» κ.ο.κ., με τη μόνιμη επισήμανση: «Καμία πολιτική παρέμβαση ή εμπλοκή στον εκκλησιαστικό καυγά».

***

Σε επίπεδο εντυπώσεων όλα αυτά που λένε οι δικομματικοί εταίροι είναι καλά και άγια. Στα λόγια. Αφού η ουσία της συμπεριφοράς τους είναι εντελώς διαφορετική.

Εξηγούμαστε: Τα πολιτικά κόμματα - πολύ δε περισσότερο τα «κόμματα εξουσίας» - δεν είναι όμιλοι παροχής συστάσεων, αλλά μηχανισμοί άσκησης και επιβολής (γιατί να το κρύψουμε άλλωστε) πολιτικής. Το θέμα δεν είναι το τι «εύχονται», αλλά το τι πράττουν. Οσες «ευχές» κι αν κάνουν περί της μη εμπλοκής του κράτους, της πολιτείας και της πολιτικής στο εσωτερικό της Εκκλησίας, εκείνο που μένει είναι οι πράξεις τους. Και οι πράξεις τους είναι το συνώνυμο της εμπλοκής.

***

Για να μην ξεχνιόμαστε, λοιπόν: Η τελευταία και κορυφαία τους πράξη, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, σε ό,τι αφορά στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, είναι η διατήρηση και στο νέο Σύνταγμα της εμβαλωματικής, αναχρονιστικής και σκοταδιστικής διάταξης για τη σύμφυση κράτους και Εκκλησίας (εξ ου και η «νομιμοποίηση» των παρασκηνιακών παιχνιδιών που παίζονται ώστε να υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις προς όφελος του ενός ή του άλλου εκ των αντιμαχομένων)...

Με άλλα λόγια, αυτό που εμφανίζονται να το «εύχονται» (τη μη εμπλοκή του κράτους με την Εκκλησία, δηλαδή), όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καλούνται να το εφαρμόσουν, αποδεικνύεται ότι το ...απεύχονται. Γεγονός που δηλώνει πόση αξία και πόση ειλικρίνεια έχουν, τελικά, οι ευχές τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ