Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Ανοιξε μέτωπο» η Ράις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο «άξονας του κακού είναι πάλι εδώ και μάλιστα σε περιπέτειες, καθώς φαίνεται ότι έχει επεκταθεί. Οι απειλές έναντι της Συρίας, αλλά και της Κούβας, όπως και οι προσπάθειες για τη δημιουργία «φακέλου Τσάβες», ώστε να μπορέσει η Βενεζουέλα να ανακηρυχτεί «κράτος - παρίας» και, γιατί όχι, να ενταχθεί και αυτή με τη σειρά της στον άξονα του κακού, για ορισμένους αναλυτές, όπως υποστηρίζει το περιοδικό Christian Science Monitor, αποτελούν «νέες ανησυχίες και προκλήσεις, όσον αφορά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς και προσδοκώμενα εκλογικά οφέλη για το Λευκό Οίκο».

Οι διαπιστώσεις του αμερικανικού περιοδικού μάλλον κοινότοπες, εάν κανείς αναλογιστεί την επιθετική πολιτική που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος, απέναντι στη Συρία, αλλά και έναντι της Κούβας και της Βενεζουέλας. Ενδεικτικό είναι ότι η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Κοντολίζα Ράις εξαπέλυσε επιθέσεις χθες σε βάρος της Κούβας, αλλά και της Βενεζουέλας, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη Γενική Συνέλευση της Διαμερικανικής Ενωσης Τύπου.

Συγκεκριμένα, η Κοντολίζα Ράις αποκάλεσε τον Φιντέλ Κάστρο ...«τύραννο» και κάλεσε τη Δευτέρα για ισχυρότερη διεθνή πίεση προς τον Κουβανό ηγέτη. «Χρειάζεται μια διεθνής προσπάθεια», δήλωσε η Ράις σε δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: «Είναι απαράδεκτο το ότι η Κούβα παραμένει σ' αυτήν την κατάσταση, όταν μπορεί να αδράξει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ευημερία». Ερωτηθείσα αναφορικά με τα νέα μέτρα σκλήρυνσης του εμπάργκο και επίθεσης - υπονόμευσης, που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Τζορτζ Μπους, η Ράις απάντησε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, αλλά τόνισε ότι «υπάρχει μια διαδικασία, που θα αρχίσει αμέσως και θα εφαρμόζει αυτά τα μέτρα κατά τρόπον όσο σύντομο και πλήρη είναι δυνατόν».

Η Κοντολίζα Ράις, όμως, δε σταμάτησε και, χειμαρρώδης, επιτέθηκε και στη Βενεζουέλα, ερωτηθείσα για το μέλλον της... «Υποστηρίζουμε πολύ τις προσπάθειες του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για να επιβλέψει μια διαδικασία, που θα φέρει τη Βενεζουέλα σε μια συνταγματική εκλογική διαδικασία που θα επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Δεν το βλέπουμε ως διμερές ζήτημα, αλλά μάλλον ως περιφερειακό ζήτημα και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο». Ομως, η Ράις τόνισε με σημασία ότι «έχουμε τις ανησυχίες μας για κάποιες από τις δραστηριότητες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και τις γνωστοποιούμε σε τακτική βάση».

Για να έχει κανείς πλήρη αντίληψη για τα λεγόμενα της Ράις, στην ίδια ακριβώς τηλεδιάσκεψη, ερωτηθείσα για την έκρυθμη κατάσταση στη Βολιβία, δήλωσε ευθαρσώς ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει απολύτως της κυβέρνηση Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα... αφού «πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνταγματική κυβέρνηση της χώρας»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ