Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα επίθεση, νέος «ακάνθινος» γύρος στον ΟΗΕ

Δυνάμεις κατοχής έξω από το προξενείο της Τουρκίας

Associated Press

Δυνάμεις κατοχής έξω από το προξενείο της Τουρκίας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΚΑΡΜΠΑΛΑ.--

Μια νέα επίθεση αυτοκτονίας, αυτή τη φορά με στόχο την τουρκική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα, ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των επιθέσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κατοχικές δυνάμεις. Στο έργο τους, πρακτικά και οικονομικά, μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να εξασφαλίζουν την υποστήριξη που επιδιώκουν, τουλάχιστον με βάση τις πρώτες αντιδράσεις απέναντι στο νέο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Ουάσιγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ενας νεκρός (ο καμικάζι) και τουλάχιστον 13 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε, χτες το μεσημέρι, με στόχο την τουρκική πρεσβεία. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν και για έναν δεύτερο νεκρό περαστικό. Οι κατοχικές δυνάμεις επέμειναν στην αρχική τους εκτίμηση διευκρινίζοντας ότι οι τραυματίες είναι, κυρίως, Ιρακινοί υπάλληλοι της πρεσβείας και περαστικοί.

Σχολιάζοντας την επίθεση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, υποστήριξε ότι αποτελεί ένδειξη «απελπισίας από τα απομεινάρια του καθεστώτος» και απόδειξη ότι το «Ιράκ είναι πλέον το κεντρικό μέτωπο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, εκτιμούσε ότι η επίθεση δε σχετίζεται με την απόφαση αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, η οποία και δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Την επίθεση καταδίκασαν ευρωπαϊκές ηγεσίες και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ουδείς, πάντως, ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αυθεντικότητα επιστολής που αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισπανού στρατιωτικού ακολούθου, την περασμένη βδομάδα, για λογαριασμό της άγνωστης οργάνωσης «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Μεχράμπ».

Στο μεταξύ, στον Ευφράτη βρέθηκε να επιπλέει το πτώμα ενός Αμερικανού στρατιώτη που είχε εξαφανιστεί από την πόλη Χαντίτα, 250 χλμ ΒΔ της Βαγδάτης, χωρίς να διευκρινιστεί αν επρόκειτο για ατύχημα ή για επίθεση. Την ίδια στιγμή, στην πόλη των σιιτών, Καρμπάλα, ξεσπούσαν οι πρώτες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ δύο ενόπλων σιιτικών οργανώσεων, του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης του Μοκτάντα αλ Σαντρ, που έχει ταχθεί κατά της κατοχής, και των ενόπλων της οργάνωσης του μετριοπαθούς σιίτη κληρικού Αλί Σιστάνι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχει ένας νεκρός και 24 τραυματίες.

Ο Αλ Σαντρ, λίγο αργότερα, διέψευσε τις πληροφορίες ότι προτίθεται να σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση. Επανέλαβε το αίτημά του για αποχώρηση των κατακτητών και υπογράμμισε ότι οι άνδρες του δε θα συγκρουστούν αλλά ούτε και θα συνεργαστούν με την κατοχή, εκτιμώντας ότι όποιος συνεργάζεται «δεν είναι σιίτης, ούτε καν μουσουλμάνος».

Επιφυλάξεις και αρνητικό κλίμα

«Το νέο αμερικανικό σχέδιο για το Ιράκ δεν εμπεριέχει μεγάλες αλλαγές», εκτίμησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δε θέλει να προκαταβάλει την τελική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λίγες ώρες πριν την έναρξη ενός νέου γύρου διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, ο Γερμανός καγκελάριος, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες, στις οποίες κατέληξαν ότι «οι απόψεις τους ταυτίζονται όσον αφορά στο νέο σχέδιο».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», το οποίο, όμως, «θα πρέπει να εγγυάται κεντρικό ρόλο στον ΟΗΕ και επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης της εξουσίας». Οπως διευκρίνιζε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, θα κατατεθεί σειρά προτάσεων τροποποίησης αφού το κείμενο «έχει διφορούμενα σημεία» και από το πόσο θα γίνουν σεβαστές οι προτάσεις αυτές, θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ