Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Απαντούν με κινητοποιήσεις και αγωγές

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κινητοποίηση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη κινητοποίηση
Για πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης στην επίθεση των ΜΑΤ στους αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την περασμένη Πέμπτη, έκαναν λόγο χτες συνδικαλιστές των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας. Στη συνέντευξη Τύπου καταδικάστηκε ως παράνομη και απρόκλητη η επίθεση από τις ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., τονίστηκε ότι αυτή «προσχεδιάστηκε, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε όχι τυχαία» και πως «κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη». Επίσης, αναγγέλθηκαν νέες κινητοποιήσεις. Ανακοινώθηκε ότι θα διενεργηθούν ΕΔΕ στο Λιμενικό και την Πυροσβεστική για να ερευνηθούν... τυχόν ευθύνες των διαδηλωτών στα επεισόδια που έγιναν.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δ. Κυριαζίδης, είπε ότι στις 20 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία των αστυνομικών, ενώ το πρώτο 15ήμερο του Νοέμβρη θα γίνει πανελλαδική διαμαρτυρία των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Παράλληλα, θα επιδοθούν επιστολές διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ θα κατατεθούν αγωγές και μηνύσεις κατά συγκεκριμένων ατόμων που συμμετείχαν στην καταστολή της διαδήλωσης των ενστόλων. «Συλλέγουμε στοιχεία για τρία άτομα», ανέφερε και χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο» το ότι υπήρχαν οπλοφόροι στη διαδήλωση. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμιά διαπραγμάτευση εκείνο το βράδυ, αλλά «κληθήκαμε στη ΓΑΔΑ μετά τις 11.30 το βράδυ».

Οσον αφορά στις ΕΔΕ, που γίνονται προς διερεύνηση διάπραξης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων, μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί κανείς συνδικαλιστής για απολογία. Οι Ομοσπονδίες Αστυνομικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ζητούν η διενέργειά της να γίνει από αξιωματικό άλλης Διεύθυνσης ή Υπηρεσίας της επιλογής της Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., διότι «δημιουργείται ευλόγως αμφιβολία ότι η ΕΔΕ δε θα είναι πλήρης, αντικειμενική και απροκατάληπτη», εφ' όσον η ΓΑΔΑ ήταν αρμόδια για την τήρηση της τάξης κατά το χρόνο διεξαγωγής της διαδήλωσης την περασμένη Πέμπτη. Επίσης, οι Ομοσπονδίες των Εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας έχουν ζητήσει η προανάκριση για τα επεισόδια να γίνει από εισαγγελική αρχή και η έρευνα να επεκταθεί και στους υπεύθυνους της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και στον τρόπο που λειτούργησαν τη μέρα που έγινε η καταστολή της διαδήλωσης.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες έρευνας και διώξεων, ενώ υποσχέθηκε την προώθηση των διαδικασιών για ένταξη της ομοσπονδίας των αστυνομικών στην ΑΔΕΔΥ.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και παρέμβηκαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Πήλιουρας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Α. Μαυρόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ., Γ. Νικολόπουλος, και ο γραμματέας της Ενωσης Αξιωματικών Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Σταμούλης.

Με Δελτίο Τύπου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αστυνομικών υπογραμμίζει πως «οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν είναι ανταρσία. Είναι η πρακτική άσκηση ενός θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ