Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκρηκτικά τα προβλήματα των σχολείων

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Από κινητοποίηση μαθητών και γονιών στην κοινότητα Πεύκων Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από κινητοποίηση μαθητών και γονιών στην κοινότητα Πεύκων Θεσσαλονίκης
Ζητήματα ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και υποδομής σχολείων φέρνουν για συζήτηση στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ με Ερωτήσεις τους προς τον υπουργό Παιδείας. Οι βουλευτές Γ. Χουρμουζιάδης και Αγγ. Τζέκης αναφέρονται σε οξύτατα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων του Δήμου Χορτιάτη, ο οποίος, λόγω της συνεχούς ανοικοδόμησης, επεκτείνεται συνέχεια, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του μαθητικού πληθυσμού.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι στο Δημοτικό Διαμέρισμα Χορτιάτη το Γυμνάσιο στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο μαγαζί, όπου στεγαζόταν παλιότερα καφετερία. Δε διαθέτει αυλή και οι μαθητές για τα διαλείμματα και τις ώρες της γυμναστικής χρησιμοποιούν π αρακείμενο αδιαμόρφωτο οικόπεδο. Το Λύκειο έχει ιδρυθεί μόνο στα χαρτιά με συνέπεια οι 50 περίπου μαθητές να αναγκάζονται να «μεταναστεύουν» καθημερινά στο Λύκειο Ασβεστοχωρίου. Στο Δημοτικό Σχολείο, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των μικρών μαθητών, αλλά και να λειτουργήσει ως «ολοήμερο», προστέθηκαν φέτος δύο προκατασκευασμένες αίθουσες στον αύλειο χώρο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν επίσης ότι στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ασβεστοχωρίου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, μολονότι συστεγάζονται, παρουσιάζουν έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας και, για να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση, σχεδιάζεται η εγκατάσταση δύο προκατασκευασμένων αιθουσών στο χώρο όπου σήμερα φιλοξενείται το γήπεδο του μπάσκετ. Η Α' Λυκείου λειτουργεί με δύο τμήματα των 37 μαθητών. Το «ολοήμερο» Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί με πάρα πολλές ελλείψεις. Το Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κατάστημα χωρίς αύλειο χώρο και τα παιδιά αναγκάζονται στο διάλειμμα να πηγαίνουν στο διπλανό πάρκο.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται και στην Κοινότητα Πεύκων όπου η Α' Γυμνασίου, λόγω έλλειψης σχολικού κτιρίου, στεγάζεται σε διαφορετικό χώρο από τη Β' και τη Γ', με αποτέλεσμα οι καθηγητές του σχολείου να αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά σχεδόν ένα χιλιόμετρο. Και τα δύο κτίρια είναι ενοικιαζόμενα. Για τις ανάγκες που προέκυψαν από τη ραγδαία αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, η δημοτική αρχή επέλεξε να δώσει «λύση» με την τοποθέτηση δύο προκατασκευασμένων αιθουσών. Τέλος, το Λύκειο λειτουργεί στο κτίριο που προοριζόταν για Νηπιαγωγείο και παρόλο που οι αίθουσες διδασκαλίας φέτος επαρκούν, του χρόνου θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 ακόμα για τους μαθητές που θα αποφοιτήσουν φέτος από τη Γ' Γυμνασίου.

«Ολη αυτή η κατάσταση που οφείλεται και στην υποχρηματοδότηση, οδηγεί στην απαξίωση των εκπαιδευτικών μας "πραγμάτων", με αποτέλεσμα τόσο η Πρωτοβάθμια όσο και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να υποβαθμίζεται μέσα στο πλήθος των προβλημάτων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τον υπουργό, πότε θα κτιστούν τα απαραίτητα διδακτήρια, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου Χορτιάτη μόνο πρωί.

Προβλήματα και στη Μαγνησία

Με άλλη Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας αναφέρονται σε κενά εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ανησυχία που έχει προκαλέσει σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και ΟΤΑ η αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας. «Η κοινωνική ευαισθησία μιας κυβέρνησης, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, κρίνεται κυρίως από την πολιτική της στους τομείς της Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας κ.α. Τομείς τους οποίους η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει, εμπορευματοποιεί, επιβάλλοντας λιτότητα τόσο στις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης των σχολείων - που είναι ανεπαρκέστατες - όσο και στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ