Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ»
Προβλέπεται αύξηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Η αφίσα που προπαγάνδιζε την εκδήλωση για τις «ειρηνευτικές αποστολές» στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου
Η αφίσα που προπαγάνδιζε την εκδήλωση για τις «ειρηνευτικές αποστολές» στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου
Τα 50 χρόνια υποτέλειας και πρόσδεσης του Ελληνικού Στρατού στο άρμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, γιόρτασαν χτες βράδυ στο Πολεμικό Μουσείο, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ηταν μια εκδήλωση του ΓΕΣ, αφιερωμένη στα «50 χρόνια συμμετοχής του Ελληνικού Στρατού σε Ειρηνευτικές Αποστολές», που έρχεται να επισημάνει την επικαιρότητα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και την όλο και μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή σ' αυτές στα πλαίσια της επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, με το χαιρετισμό που έκανε στην εκδήλωση, επιβεβαίωση τη διαπίστωση αυτή και πρόβλεψε αύξηση των αποστολών αυτού του είδους, ενώ συνέδεσε την όλη ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με την ανάγκη ανταπόκρισής τους σε τέτοιες αποστολές. Πολλές Ενοπλες Δυνάμεις, είπε, αναπτύσσονται σε αυτή τη βάση, δηλαδή της ικανότητας συμμετοχής τους σε τέτοιες αποστολές, καθώς, όπως ανέφερε, οι εστίες αστάθειας αυξάνονται.

Μάλιστα, όπως είπε, η Ελλάδα μετά το 1991, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ειρηνευτικές αποστολές, τις οποίες χαρακτήρισε «σημαντικό όπλο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Επίσης, αναφέρθηκε και στη διακλαδικότητα, δηλαδή στη συνεργασία των τριών κλάδων, που παρέχει τη δυνατότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις να συμμετέχουν, κατά τον υπουργό Αμυνας, «με ψηλά το κεφάλι» στις ειρηνευτικές αποστολές, δηλαδή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Καταλήγοντας σημείωσε ότι το θέμα των ειρηνευτικών αποστολών έχει προοπτική και εξέφρασε το φόβο ότι αυτές οι αποστολές θα είναι μελλοντικά στο επίκεντρο.

Οσον αφορά στη χτεσινή εκδήλωση το ιστορικό μέρος το παρουσίασε ο αντιστράτηγος Ι. Κακουδάκης, διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, ο οποίος βέβαια μίλησε για το πολεμικό έργο του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Κορέα (1950 - 1953) που «συνέβαλε αποφασιστικά στη σωτηρία της Κορέας και στην προάσπιση των ανθρωπίνων υψηλών ιδανικών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της διεθνούς ηθικής, της αγάπης και της συνεργασίας των λαών της Γης». Για να φτάσει μέχρι τις σημερινές «ειρηνευτικές αποστολές» δίνοντας ο ίδιος, άθελά του, τον μίτο που συνδέει όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τότε και σήμερα.

Για τη «Διεθνικότητα» και τη «Νομιμότητα» των «ειρηνευτικών αποστολών μίλησε» ο αντιστράτηγος ε.α. Δ. Σκαρβέλης, ακαδημαϊκός και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Διαπίστωσε ότι πλέον στο νέο διεθνές περιβάλλον υπέρτατες αρχές όπως το απαραβίαστο των συνόρων τείνουν να παραμεριστούν και ότι η επεμβατικότητα πήρε νέες διατάσεις μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001. Βέβαια το θέμα, είπε, είναι αν η επέμβαση γίνεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι για τα συμφέροντα αυτών που επεμβαίνουν, πράγμα στο οποίο δεν έδωσε απάντηση. Οσο για την Ελλάδα, ο ομιλητής τάχτηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της συμμετοχής της σε τέτοιες αποστολές, γιατί τυχόν άρνηση «θα υπονόμευε τη διεθνή αναγνώρισή μας». Εξάλλου, το επιβάλλει και η «οικουμενικότητα του ελληνισμού». Ο ίδιος πρόβλεψε πολλαπλασιασμό των αποστολών στο μέλλον, παρά τα προβλήματα διεθνούς νομιμοποίησης που διαπίστωσε ότι υπάρχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ