Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιοθήκη για την πόλη της Αθήνας

Αποψη του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης
Αποψη του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης
Μια φωτεινή βιβλιοθήκη, με σπάνια βιβλία και άγνωστα αρχεία, από όλες τις πτυχές της πόλης της Αθήνας, ανοίγει, από την 1η Νοέμβρη (καθημερινά 10 π.μ.- 4 μ.μ.), δωρεάν για όλους τους φιλομαθείς και κυρίως τους ερευνητές της πολύπλευρης ιστορίας, και του πολιτισμού της Αθήνας. Αναφερόμαστε στη Βιβλιοθήκη του «Συλλόγου των Αθηναίων» (Κέκροπος 10, Πλάκα). Μια βιβλιοθήκη εξειδικευμένη, καθώς οι 6.500 καταγραμμένοι τόμοι της (μερικοί είναι σπανιότατοι, ενώ ο παλιότερος χρονολογείται το 1834), οι πολλοί άλλοι ακατάγραφοι και το πλουσιότατο, αδημοσίευτο, άγνωστο και στους ειδικούς ερευνητές Αρχείο της, αφορούν στην ιστορία, στην αρχιτεκτονική - πολεοδομία, στις λαογραφικές παραδόσεις, σε έργα τέχνης (λογοτεχνικά, μουσικά, εικαστικά, σκίτσα, θεάτρου πρόζας και λυρικού θεάτρου, κινηματογραφικά, χάρτες, ημερολόγια, φωτογραφίες κλπ), που δημιουργήθηκαν ή αναφέρονται στην Αθήνα, από την εποχή του '21 μέχρι τις μέρες μας. Ο βιβλιακός και αρχειακός πλούτος, τα πανέμορφα παλιά έπιπλα και η δημιουργία της Βιβλιοθήκης οφείλεται, κυρίως, σε δωρεές μελών του συλλόγου και σε προσφορές φορέων (Βουλή, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, Εταιρεία Φίλων του Λαού, Βυζαντινό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη, Εθνική Πινακοθήκη, Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο κ.ά.).

Ο Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 1895 από 200 γηγενείς Αθηναίους - μεταξύ των οποίων ήταν και μορφές των γραμμάτων και τεχνών - αριθμεί σήμερα 1.000 μέλη. Μέλος του γίνεται όποιος έχει, ο ίδιος ή η οικογένειά του, μια πενηντάχρονη «μερίδα» ως δημότης του Δήμου Αθηναίων.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι διοικούντες το σύλλογο ανακοίνωσαν τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, τα επίσημα εγκαίνιά της (30/10, 7 μ.μ.), τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν και προγραμματίζουν και υπογράμμισαν το βασικό στόχο του, σύμφωνα και με το πρώτο άρθρο του καταστατικού του: «φροντίδα για τη διάσωση και συντήρηση των μνημείων, έργων τέχνης, που συνδέονται με την ιστορία της Αθήνας». Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος εκδίδει και το ετήσιο περιοδικό του «Τα Αθηναϊκά», του οποίου το 108ο τεύχος (2002-2003), περιέχει πολύ ενδιαφέροντα θέματα (πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά κ.ά.) καθώς και κειμήλια του αρχείου του, μεταξύ των οποίων το διαχρονικής αξίας, καυστικότατο κείμενο του Αλέξανδρου Φιλαδελφέως με τίτλο «Η διαθήκη μου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ