Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ακάματος εργάτης της μουσικής μας

Πέθανε και κηδεύεται αύριο ο μουσικολόγος Φοίβος Ανωγειανάκης

Φοίβος Ανωγειανάκης
Φοίβος Ανωγειανάκης
Ο 88χρονος Φοίβος Ανωγειανάκης, ένας από τους πρωτοπόρους και σημαντικότερους Ελληνες μουσικολόγους, με μεγάλη προσφορά στον ελληνικό - έντεχνο και λαϊκό - μουσικό πολιτισμό, πέθανε προχτές το βράδυ, μετά από χρόνια νόσο. Η κηδεία του θα γίνει αύριο (4 μ.μ.), από το Νεκροταφείο Ζωγράφου, με δαπάνη του ΥΠΠΟ.

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1915, σπούδασε μουσική. Από νέος άρχισε να ασχολείται με τη μουσικοκριτική, αρθρογραφώντας σε εφημερίδες και περιοδικά. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τη μουσικολογική έρευνα και μελέτη, κυρίως σε δύο τομείς: Στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, με έμφαση στα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα, και στη νεοελληνική έντεχνη μουσική. Ο Φ. Ανωγειανάκης ήταν ο πρώτος, που με το ιστορικό του άρθρο στο «Ριζοσπάστη» (28/1/1947), υπογράμμισε τη μουσική και καλλιτεχνική αξία της παράδοσης του ρεμπέτικου, συνδέοντάς τη με εκείνην του δημοτικού τραγουδιού και της βυζαντινής μουσικής, σε μια εποχή που το ρεμπέτικο βρισκόταν ακόμη στο περιθώριο.

Υπήρξε μουσικός υπεύθυνος του Συλλόγου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», του Λυκείου Ελληνίδων και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, κάνοντας επιτόπιες έρευνες στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Καρπός αυτών των ερευνών του υπήρξε μια σειρά από επιστημονικές δισκογραφικές εκδόσεις. Εξαιρετικά σημαντικό υπήρξε το έργο του «Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα», που πρωτοεκδόθηκε το 1976, αποτελώντας σπουδαία μελέτη σ' αυτόν τον τομέα.

Το 1978 ο Φ. Ανωγειανάκης δώρισε στο ελληνικό δημόσιο τη συλλογή του - καρπό 50χρονης έρευνας - από ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα (πάνω από 1.000), με τον όρο να στεγαστεί στο Μουσείο-Κέντρο Ερευνας, που οραματίστηκε. Κάτω από την πολύχρονη επίβλεψή του οργανώθηκε το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, που λειτουργεί στην Πλάκα από το 1991.

Σε αναγνώριση της προσφοράς του στην ελληνική μουσική, ο Φ. Ανωγειανάκης αναγορεύτηκε το 1991 επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τιμήθηκε με μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ