Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιοι λαμβάνουν εκλογική αποζημίωση

Από 30.000 έως 280.000 δραχμές κυμαίνεται συνολικά η αποζημίωση που θα λάβουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι έφοροι αυτών, που θα συμμετάσχουν στη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 9ης Απρίλη. Αποζημίωση δικαιούνται και οι δημόσιοι, δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι που θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές ως διερμηνείς τουρκικής γλώσσας, καθώς και οι γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι παραπάνω λαμβάνουν την ακόλουθη ημερήσια αποζημίωση:

  • Οι έφοροι των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, λαμβάνουν 35.000 δρχ. για πέντε μέρες το ανώτερο.
  • Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και οι αναπληρωτές τους, λαμβάνουν 30.000 δρχ. για πέντε μέρες το ανώτερο. Οι αναπληρωτές αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής δικαιούνται αποζημίωσης για μία μέρα λιγότερη.
  • Οι δημόσιοι, δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι και οι γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, λαμβάνουν 10.000 δρχ. για δύο μέρες το ανώτερο.

Τα παραπάνω ισχύουν για όσους ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε εκλογικό τμήμα του νομού όπου υπηρετούν. Στην αντίθετη περίπτωση, όσοι δηλαδή ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε εκλογικό τμήμα εκτός του νομού όπου υπηρετούν, η ημερήσια εκλογική αποζημίωση είναι η ίδια, ωστόσο δικαιούνται και οδοιπορικά έξοδα, τα οποία τους προκαταβάλλονται. Στην περίπτωση αυτή, οι μέρες διαμονής στην περιοχή άσκησης των καθηκόντων τους, δεν μπορούν να υπερβούν τις έξι. Κατ' εξαίρεση μπορούν να φτάσουν τις οχτώ μέρες, όταν συντρέχουν λόγοι συγκοινωνιακών δυσχερειών στα νησιά των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων - εκτός από τη Ρόδο και την Κω - στα νησιά της Ικαρίας, σε Κύθηρα, Αντικύθηρα, Γαύδο, Σαμοθράκη, Θάσο, Ψαρρά, Οινούσες, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιο, Βόρειες Σποράδες και στα νησιά άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους.

Με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι όσοι Ελληνες ανυπότακτοι (όχι λιποτάκτες) βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν, καθώς απαλλάσσονται από τον έλεγχο της στρατολογικής τους κατάστασης από τις 27 Μάρτη ως και τις 5 Μάη. Στην κατεύθυνση αυτή παρατείνεται για ένα χρόνο η ισχύς των διαβατηρίων των ανυπότακτων, ενώ χορηγούνται νέα σε όσους δεν έχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ