Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδίκη - πρόκληση στην Ηλεία

Βαριές ποινές σε 19 αγωνιστές αγρότες επέβαλε χτες το «αγροτοδικείο» της Αμαλιάδας. Ανάμεσά τους και δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ

«Ξεσπάθωσε» χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας, επιβάλλοντας βαριές ποινές σε 19 αγωνιστές αγρότες της Ηλείας.

Το προεδρείο του δικαστηρίου (πρόεδρος Αργυρώ Δρυτσάκου και μέλη Παναγιώτης Μαρκάκης και Μαργαρίτα Μπουγά) αποφάσισε την καταδίκη των 19 αγροτών, σε 5 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, επειδή έκρινε ως «αδίκημα» τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1996. Η εισαγγελέας, μάλιστα, Σπυριδούλα Πρεσβεία, δείχνοντας υπερβάλλοντα «ζήλο», πρότεινε ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Η ίδια, ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες (1η Νοέμβρη), για την ίδια κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, είχε προτείνει την απαλλαγή 25 περίπου δικαζόμενων αγροτών. Οι 19 αγρότες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εκτός αυτού, άλλη μια δίκη που επρόκειτο να διεξαχθεί χτες με κατηγορούμενους 25 αγρότες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1995, αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης χρόνου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία των διωκόμενων αγροτών που καταδικάστηκαν χτες, είναι μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και ανάμεσά τους είναι και δύο υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ηλεία. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος και το μέλος της διοίκησης Γιώργος Γκρουμούτης. Αναφερόμενος στη χτεσινή προκλητική καταδίκη, ο Χρ. Γιαννόπουλος, δήλωσε στο «Ρ»: «Πρόκειται για πολιτική δίωξη, καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της. Δικαστήκαμε γιατί διαφωνούμε με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης που προωθεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και επειδή αγωνιζόμαστε ενάντια σ' αυτές τις μεθοδεύσεις. Οι καταδίκες δε μας πτοούν και θα συνεχίσουμε ν' αγωνιζόμαστε».

Τη συμπαράστασή της στους αγωνιζόμενους αγρότες εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕΗλείαςτουΚΚΕ. Παράλληλα, καταγγέλλει την επιχείρηση αυταρχισμού και δικαστικής τρομοκρατίας που εξαπολύει η κυβέρνηση σε βάρος τους, ενώ την ίδια στιγμή «χωρίς ντροπή ζητάει και την ψήφο τους!». Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ καλεί την αγροτιά να δώσει την πρέπουσα απάντηση σ' αυτή την πολιτική ξεκληρίσματος, καταμαυρίζοντας τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τα κόμματα που στηρίζουν την ίδια πολιτική (ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) και να δυναμώσει το μέτωπο της λαϊκής αντεπίθεσης, δίνοντας με την ψήφο της «δύναμη στο ΚΚΕ, δύναμη στον αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ