Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Με ασφάλεια προσεδαφίστηκε στην έρημο Γκόμπι χτες η διαστημική κάψουλα με τον αστροναύτη Γιανγκ Λιουέι. Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας προκάλεσε «συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας» αλλά και αρκετή φιλολογία σχετικά με το κόστος και τους στόχους του διαστημικού προγράμματος. Το ίδιο 24ωρο, άρχιζε σε δικαστήριο της επαρχίας Γκουανγξί η δίκη σπείρας δεκάδων γιατρών και νοσοκόμων, που πωλούσαν βρέφη φτωχών αγροτών σε άτεκνα ζευγάρια αστικών κέντρων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Υποκύπτοντας στις πιέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ούταρ Πραντές της Ινδίας, Μουλαγιάμ Σινχ Γιαντάβ, δέχτηκε την πραγματοποίηση διαδήλωσης Ινδουιστών φανατικών στην Αγιόντχα, όπου τα σχέδια ανέγερσης ναού στα ερείπια μουσουλμανικού τεμένους προκαλούν θρησκευτικές εντάσεις. Ο Γιαντάβ δεσμεύτηκε ότι η αστυνομία «δε θα ρίξει ούτε μια σφαίρα». Ωστόσο το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της θρησκευτικής βίας είναι ορατό.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Απεργίες πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι σε εργοστάσια της «Φολκσβάγκεν» και της «Φορντ». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις πιέσεις που δέχονται για αύξηση της παραγωγής από τη γερμανική εταιρία και τις 3.000 απολύσεις που εξήγγειλε η «Φορντ».

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Τηλεφωνική γραμμή πληροφοριοδοτών για τα ίχνη του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης Κροάτη στρατηγού Αντε Γκοτόβινα διαθέτει από χτες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κροατία. Εκπρόσωπος της πρεσβείας υπενθύμισε τα 5.000.000 δολάρια που δίνονται ως αμοιβή για τη σύλληψη του κατηγορούμενου.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο Ινδονήσιος ισλαμιστής γνωστός με το όνομα Μουμπάροκ καταδικάστηκε χτες σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις του περσινού Οκτώβρη. Κρίθηκε ένοχος «για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» αφού νωρίτερα ο κατηγορούμενος είχε παραδεχτεί πως ήταν μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Τζεμάα Ισλαμίγια».

ΧΑΡΙΣΟΝΒΙΛ (ΜΙΣΟΥΡΙ - ΗΠΑ).-- Με αντάλλαγμα τη μη πραγματοποίηση δίκης και τη μη επιβολή θανατικής ποινής, ο 59χρονος Τζον Ρόμπισον, που κατηγορούνταν για τους οικτρούς φόνους τριών γυναικών στο Κάνσας ομολόγησε χτες και άλλους πέντε φόνων γυναικών των οποίων τα πτώματα είχε κρύψει στα ντουλάπια ενοικιαζόμενης αποθήκης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ