Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ελληνοτουρκική φιλία που να πονάει το ΝΑΤΟ και όχι έρωτας «κομπρεμί»

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη  διαδικασία προσέγγισης των δύο πλευρών σε σχέση και με τη δημοσίευση της «λίστας ΣΑΜΠΑΧ»

Αναφερόμενη στη «λίστα ΣΑΜΠΑΧ», μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε τα παρακάτω:

«Δεν μπορώ να είμαι βέβαιη αν πρόκειται για μια επίσημη κυβερνητική επιλογή ή για μια ανεπίσημη κυβερνητική επιλογή. Και έχει μια τυπική διαφορά αυτό.

Παρ' όλα αυτά, αυτό που εμείς θέτουμε στο επίκεντρο της συζήτησης, είναι αυτό που βγήκε από τη Σύνοδο του Ελσίνκι. Από τη στιγμή που η ελληνική Κυβέρνηση συνυπέγραψε ένα κείμενο στο οποίο γίνεται λόγος για συνοριακές διαφορές στο Αιγαίο και μάλιστα για τη δυνατότητα αυτές οι διαφορές να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της Χάγης, που είναι ένα όργανο, αν θέλετε των Αμερικανών, των Γερμανών, εν πάση περιπτώσει των συνασπισμένων οργάνων της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, από τη στιγμή λοιπόν που δρομολογήθηκε μια τέτοια διαδικασία, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να μας εκπλήσσουν, να μας δημιουργήσουν έκπληξη.

Και πρέπει επίσης να πω ότι εμείς έχουμε υπογραμμίσει ότι αυτός ο έρωτας, ο οποίος εμφανίζεται ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, είναι προσωρινός, προβλήματα θα υπάρξουν και στην πορεία θα υπάρχει ανακύκλωση των προβλημάτων, αν αυτό συμφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ορισμένους Ευρωπαίους, να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, για να υπάρχει και η ανάλογη εκατέρωθεν πίεση για πλήρη συμμόρφωση στα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε παραμονές μιας ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η οποία θίγει τη νέα τάξη πραγμάτων. Αντίθετα, έχουμε μια ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία υπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και γι' αυτό θα είναι πάντα εξαιρετικά αβέβαια και προσωρινή.

Σήμερα αυτό που πρωτεύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η περιοχή της Ρωσίας, της Ουκρανίας, είναι οι παρευξείνιες χώρες. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το Αιγαίο και τη Θράκη τα αντιμετωπίζουν σαν δευτερεύοντα προβλήματα σε αυτή τη φάση σε σχέση με το κύριο που έχουν.

Και θέλουν να σταθμίσουν και πώς θα εξελιχθούν οι εξελίξεις στη Ρωσία με το νέο αγαπητό τους παιδί, τον κ.Πούτιν. Επομένως, τους ενδιαφέρει η ύφεση στις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

Για να μην υπάρξει η παραμικρή παρεξήγηση, εμάς μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ύφεση ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η πλήρης και αρμονική σύμπραξη και συνεργασία, που αυτή όμως έχει ουσία και βάση, όταν έρχεται σε μια αντίθεση με τη ΝΑΤΟική τάξη πραγμάτων στην περιοχή, γιατί αν θέλετε, αυτή η φιλία πονάει την ηγεσία του ΝΑΤΟ και όχι ο έρωτας "κομπρεμί"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ