Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-Λευτέρη Ι. Ηλιάκη «Η Αντίσταση στο Ν. Χανίων» (Χανιά 2003). Το πλούσια εικονογραφημένο με ντοκουμέντα βιβλίο του αγωνιστή Λ. Ι. Ηλιάκη (495 σελ.) είναι το πρώτο βιβλίο που συνθέτει όλη την «τοιχογραφία», με όλες τις πτυχές της, της μαζικής αντίστασης και των θυσιών του χανιώτικου λαού, σε όλο το νομό και σε όλη την περίοδο της γερμανικής κατοχής, αποδείχνοντας ότι το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης στο Ν. Χανίων εκδηλώθηκε με διάφορες μορφές και από τις πρώτες μέρες της χιτλερικής κατοχής.

- «Μέλισσα»: Μάνου Μπίρη «Αθηναϊκή Αρχιτεκτονική 1875 - 1925». Ο καθηγητής της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, ανασυγκροτώντας την ομώνυμη έκδοση του 1987, σ' αυτή τη μελέτη δεν παρουσιάζει μόνον ένα «εικαστικό πανόραμα» της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής αυτής της περιόδου, αλλά τεκμηριώνει, με σχέδια και φωτογραφίες, τη λειτουργία και μορφή των οικοδομικών και αισθητικών λεπτομερειών του μεταλλασσόμενου αστικού αρχιτεκτονικού νεοκλασικισμού, σύμφωνα με τις ανάγκες, τη νοοτροπία και την αισθητική της κοινωνίας.

-Δημήτρη Ν. Κατσή «Το ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΔΣΕ. 1946 - 1949 (τόμος έκτος)» (Αθήνα 2003, Δ. Ν. Κατσής, Αρκαδίας 5, Αγ. Βαρβάρα 12381, 210 - 5694119). Ο αγωνιστής της ΕΠΟΝ, του εφεδρικού ΕΛΑΣ και κατόπιν μαχητής σε 1.154 μάχες του ΔΣΕ και με αυτό τον τόμο των αναμνήσεών του καταθέτει πολύτιμα ιστορικογραφικά στοιχεία.

- «Εστία»: Κώστας Σαρδελής «Ο ασάλευτος ταξιδιώτης» (τόμος Δ΄ «Αναστάσιμο ξόδι μέσα στη νύχτα)». Πρόκειται για τον Δ΄ τόμο της βιογραφικής τετραλογίας του Κ. Σαρδελή για τη ζωή του Κωστή Παλαμά. Ο Α΄ τόμος αφορά στα παιδικά χρόνια του ποιητή. Ο Β΄ στα εφηβικά - νεανικά, έως το ξεκίνημα της λογοτεχνικής γενιάς του 1880. Ο Γ΄ στα ώριμα χρόνια του. Ο Δ΄ τόμος αρχίζει το 1911 και κλείνει με το θάνατό του (27/2/1943) με φόντο τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα κοινωνικά και πνευματικά γεγονότα της εποχής, την προσωπική του ζωή, την αλληλογραφία του με τις «μούσες» του, και την παλλαϊκή κηδεία του. Πλάτων Μαλιάγκας «Η εξαφάνιση του συλλέκτη» (μυθιστόρημα) Τζώρτζης Ι. Μαράτος «Απαγορευτικόν απόπλου» (διηγήματα).

- «Ελληνικά Γράμματα»: «Πάρις Τακόπουλος: Τα θεατρικά» (δύο τόμοι. Στον πρώτο τόμο περιλαμβάνονται θεατρικά έργα του Π. Τακόπουλου, και εισαγωγικές αναλύσεις των Χαρά Μπακονικόλα, Γρηγόρη Ιωαννίδη, Δημήτρη Τσατσούλη. Στο δεύτερο τόμο περιλαμβάνονται έργα του και παράρτημα με εργοβιογραφία, παρασιογραφία και κριτικογραφία). Φιλ Τζόουνς «Δραματοθεραπεία (το θέατρο ως τρόπος ζωής και θεραπείας)» (μελέτη, μετάφραση Δάφνη Μηλιώνη, Ολγα Βιτούλα, επιμέλεια Στέλιος Κρασανάκης).

- «Αγρα»: Τάκης Σπετσιώτης «Δελτίον ταυτότητας Γενικός Αριθμός Θ. 307136» (σπονδυλωτό μυθιστόρημα, πλασματικής εξομολόγησης, αλλά και τριτοπρόσωπης αφήγησης).

- «Ωκεανίδα»: Νόρμαν Μέιλερ «Γιατί κάνουμε αυτόν τον πόλεμο;» (μετάφραση Τάκης Θεοδωρόπουλος. Ο ριζοσπαστικός, στη δεκαετία του '60 και '70, Αμερικανός συγγραφέας, «σπάει» την τριαντάχρονη σιωπή του και εκφράζει μ' αυτό το βιβλίο ανησυχίες του καθώς η αμερικανική κοινωνία, μετατρέπεται σε «γιγάντια Μπανανία, με μια κυβέρνηση που στρώνει το τραπέζι στις υπέρ-επιχειρήσεις» και αναλύει τα πραγματικά αίτια του πολέμου στο Ιράκ).

- «Ιάμβλιχος»: Ανιέλα Ζαφέ «Κ. Γκ. Γιουνγκ: Λόγος και εικόνα» (μετάφραση Κώστας Ζάρρας. Βιογραφία του κορυφαίου ψυχολόγου, εικονογραφημένη με φωτογραφίες του και έντεκα εικόνες που ο ίδιος φιλοτέχνησε).

- Α.Α. Λιβάνη: Γιώργος Λεονάρδος «Η ωραία Κοιμωμένη» (ιστορικό μυθιστόρημα, για τη ζωή της χαρισματικής, στη χρυσή εποχή του Μυστρά, Κλεόπας Παλαιολογίνας Μαλατέστα, και για την εποχή πριν την Αλωση της Κωνσταντινούπολης).

- «Bell»: Χουάν Μαρσέ «Η ουρά της σαύρας» (μετάφραση Μελίνα Παναγιωτίδου, μυθιστόρημα, Εθνικό Βραβείο Κριτικής 2000, Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ισπανίας 2001, το οποίο αναφέρεται στη μεταπολεμική Ισπανία του Φράνκο).

- «Αστάρτη»: Γιάννης Δημουλέας «Η γης του σημαδεμένου» (μυθιστόρημα, για το διάστημα από τον Εμφύλιο έως τη μεταπολίτευση).

- Πατάκης: «Για μια ρεαλιστική ουτοπία (Τα Πρακτικά της Διάσκεψης "Προς ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα" Αθήνα 3 -5/5/2001)» (επιμέλεια Νίκος Παναγιωτόπουλος). Κατερίνα Γυφτάκη - Μπεκ «Μαγικές ιστορίες της φωτιάς» (βιβλίο για παιδιά και νέους, με θρύλους των Ινδιάνων).

- «Δωδώνη / Βερενίκη»: Γεωργία Γιαμπουράνη «Ψίθυροι δημιουργίας» (ποίηση).

- Μπουκουμάνης: Ζαν - Ζακ Σαλομόν «Επιβιώνοντας της επιστήμης» (μετάφραση Εύη Βαγγελάτου, μελέτη για τις σύγχρονες επιστήμες και τα άλυτα προβλήματα της ανθρωπότητας). Ζαν - Κλοντ Μπαρό «Ολοι οι θεοί δεν είναι ίδιοι» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη, μελέτη για το ρόλο των θρησκειών σήμερα). Εουχένια Ρίκο «Θλιμμένοι εραστές» (μετάφραση Αφροδίτη Κοσμά, μυθιστόρημα).

- «Εριφύλη»: Εύα Μοδινού «Το κοίλο της σιωπής» (ποιητική συλλογή).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ