Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ τάσσεται υπέρ μιας Επιχείρησης 100% δημόσιας, που θα εξυπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια

Motion Team

«Κανένας εργαζόμενος να μην αγοράσει μετοχές της ΔΕΗ, για να μην υποθηκεύσουμε οι ίδιοι το μέλλον μας». Αυτό αναφέρει η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ» (ΕΣΚ ΔΕΗ), ενόψει της τρίτης ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης, που ξεκινάει με δημόσια εγγραφή για την αγορά πακέτων μετοχών από τους «θεσμικούς» επενδυτές την ερχόμενη Τετάρτη.

Η ΕΣΚ ΔΕΗ αναφέρει ότι η κυβέρνηση προχωράει μέσα στον Οκτώβρη στο τρίτο πακέτο μετοχοποίησης, με το οποίο συνολικά εκχωρείται το 49% Επιχείρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ενταγμένη στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί το κεφάλαιο. Η σημερινή μετοχοποίηση είναι συνέχεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας που ξεκίνησε με το Ν. 2773/99 και συνεχίστηκε με το Ν. 3175/2003. Ηδη οι επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό, αλλά και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ από τις δύο πρώτες φάσεις της μετοχοποίησης - αναφέρει η ΕΣΚ είναι σοβαρές.

Η λειτουργία της Επιχείρησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είχε ως αποτέλεσμα:

  • Την εκτίναξη των κερδών που πάνε στις τσέπες των ιδιωτών.
  • Τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και την εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Την πραγματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
  • Την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
  • Την προώθηση μέτρων αστυνομικού χαρακτήρα (μαγνητική κάρτα) και ενίσχυση του «διευθυντικού δικαιώματος», με γενίκευση των χαμηλών βαθμολογιών, το κόψιμο των κλιμακίων κ.ο.κ.
  • Την προώθηση μέτρων καταστρατήγησης εργατικών κατακτήσεων (μη πληρωμή παράνομων υπερωριών, ενοικίαση εργαζομένων κλπ.).
  • Οι αυξήσεις στην οικιακή κατανάλωση κινήθηκαν πάνω από τον πληθωρισμό και επιβάρυναν ακόμα παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς, τονίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία». Το σύστημα αξιολόγησης και το μισθολόγιο που ετοιμάζουν θα είναι το επόμενο χτύπημα. Στόχος τους είναι ο εργαζόμενος - λάστιχο. Θα προχωρούν όχι οι ικανότεροι αλλά οι φθηνότεροι και «εύκαμπτοι».

Για όλ' αυτά, αλλά και για τα χειρότερα που έρχονται, όπως επισημαίνει η «Αγωνιστική Συνεργασία» «η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) όχι μόνο δε στάθηκε εμπόδιο, αλλά έβαλε πλάτη, προβάλλοντας τη θέση για μετοχοποίηση του 49% και ταυτόχρονα εγκλωβίζει τους εργαζόμενους, καλλιεργώντας αυταπάτες για δήθεν προώθηση του ...υγιούς ανταγωνισμού, ζητώντας τα έσοδα της μετοχοποίησης να επενδυθούν στη ΔΕΗ κλπ.».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία», αναλύοντας τις γενικότερες επιπτώσεις, που θα έχει για την κοινωνία η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καλεί τους εργαζόμενους «να αξιολογούν την ενεργειακή πολιτική στο πλαίσιο της συνολικά εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η υλοποίηση της πολιτικής που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους προϋποθέτει την οικοδόμηση ενός αποκλειστικά κρατικού, ενιαίου φορέα ενέργειας στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτό που έχει ανάγκη ο λαός μας σήμερα είναι μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, που να εξυπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια, δηλαδή να έχει χαρακτηριστικά λαϊκής περιουσίας, να εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή δουλιά, 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαράτσι στο λαό και κέρδη στους επιχειρηματίες (2002-12-18 00:00:00.0)
Απεργιακές κινητοποιήσεις στα χαρτιά (2002-12-06 00:00:00.0)
Αγώνας για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης (2002-11-28 00:00:00.0)
Δυσφορία για το ασφαλιστικό (1999-07-01 00:00:00.0)
Για ταξικό προσανατολισμό (1998-12-08 00:00:00.0)
Η ΕΣΚ - ΔΕΗ προειδοποιεί (1996-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ