Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εκχώρηση του ΕΚΑΒ στην επιχειρηματική δραστηριότητα
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εκχώρηση του ΕΚΑΒ στην επιχειρηματική δραστηριότητα
Φωνή αντίστασης και αγανάκτησης για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), που προωθούν η κυβέρνηση και η απερχόμενη διοίκησή του ύψωσαν χτες οι εργαζόμενοι του Κέντρου.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι κατάληψη στο γραφείο της διοίκησης του ΕΚΑΒ, η οποία συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, απαιτώντας την απόσυρση από την ημερήσια διάταξη προτάσεων για αποφάσεις που πλήττουν ευθέως το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΚΑΒ και τα εργασιακά δικαιώματά τους. Στην κατάληψη παραβρέθηκαν και εξέφρασαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους η Λ. Μεθωνιού και η Μ. Κεφαληνού, στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ιδιαίτερα προκλητικός ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσος (στη θέση του προέδρου έχει διοριστεί σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας ο στρατηγός ε.α. Κ. Παναγιωτάκης), παρά τις πιέσεις απ' τους εργαζόμενους και τα σωματεία που είχαν κατακλύσει τα γραφεία της Διοίκησης, δήλωνε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις προτάσεις.

Με τη διαμαρτυρία τους, οι εργαζόμενοι απαίτησαν την απόσυρση της πρότασης τροποποίησης του Οργανισμού του Κέντρου που ανοίγει τις πόρτες για τη μετατροπή του ΕΚΑΒ, από υπεύθυνο κρατικό φορέα προνοσοκομειακής φροντίδας, σε επιτελικό μηχανισμό που θα ελέγχει ή και θα εκχωρεί υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής. Η πρόταση τροποποίησης προβλέπει ακόμα τη μετατροπή της διεύθυνσης νοσηλευτικής υπηρεσίας, στην οποία υπάγονται τα πληρώματα και οι διασώστες του ΕΚΑΒ, σε απλό τμήμα του Κέντρου, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσος ζήτησε και πήρε έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, προκειμένου να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία τη μελέτη για την αλλαγή του Οργανισμού του ΕΚΑΒ!

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν, ακόμα, την απόσυρση από την ημερήσια διάταξη της πρότασης για τις μεταθέσεις 81 εργαζομένων του ΕΚΑΒ, υπογραμμίζοντας ότι των όποιων μεταθέσεων θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες προσλήψεις, με δεδομένο ότι οι μεταθέσεις αυτές θα οδηγήσουν στην ακόμα μεγαλύτερη απογύμνωση του στόλου του ΕΚΑΒ. Με το ίδιο σκεπτικό, το σωματείο των εργαζομένων απαίτησε, την απόσυρση της πρότασης για 20 μετατάξεις εργαζομένων απ' τα πληρώματα σε διοικητικές θέσεις. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν, επιπλέον, την απόσυρση της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που έχει διατάξει η διοίκηση του ΕΚΑΒ, εναντίον του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων Χρήστου Μπαρκονίκου, επειδή σε δημόσιες δηλώσεις του καυτηρίασε το φαινόμενο της εξάπλωσης της παράνομης κυκλοφορίας ιδιωτικών ασθενοφόρων που έχουν αναλάβει εργολαβικά, και με το αζημίωτο, διακομιδές ασθενών.

Αντιμέτωπος με την αποδοκιμασία και το γιουχάισμα απ' τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους, ήρθε και ο Ηλ. Ιωαννίδης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την Ομοσπονδία ότι αποτελεί διασπαστική κίνηση, υποκινούμενη από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, που δεν αναγνωρίζεται, ούτε από την ΑΔΕΔΥ, και ζήτησαν την αποχώρησή του.

Μετά την παρέμβαση των εργαζομένων, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν πραγματοποιήθηκε. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα και την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και να προχωρήσουν σε νέα κατάληψη, σε περίπτωση που επιχειρηθεί νέο ΔΣ με αυτά τα θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ