Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπράβο αλλά...

Εύσημα στην κυβέρνηση Σημίτη, με το αζημίωτο, δίνει μια ακόμη πολυεθνική εταιρία για τις καλές επιδόσεις της στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, δίνοντας παράλληλα τις σχετικές συμβουλές. Αυτή τη φορά ήταν ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος με χτεσινή έκθεσή του, αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, από το Α στο Α+. Αυτό στα απλοελληνικά σημαίνει, πως ο οίκος Fitch, λέει με την έκθεσή του αυτή, πως η Ελλάδα (κράτος και ιδιώτες) μπορεί να δανείζεται με μεγαλύτερη άνεση από τους ξένους τραπεζίτες καθώς είναι καλοπληρωτής (πληρώνει και με το παραπάνω τους τόκους και τις δόσεις των δανείων).

Στα κριτήρια που πήραν υπόψη τους για την «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας οι συντάκτες της έκθεσης, ήταν κυρίως «η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, περιλαμβανομένης της σταδιακής μείωσης των εκτός προϋπολογισμού συναλλαγών, αλλά και η μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ». Φαίνεται, ότι οι συντάκτες της έκθεσης, που κάνουν λόγο για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, δεν είδαν ή έκαναν πως δεν είδαν (αυτό το γνωρίζουν οι ίδιοι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) ότι τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού το 2003 θα είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση, με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2004 το οποίο ήδη βρίσκεται στη Βουλή.

Πάντως, ακολουθώντας την τακτική που τηρούν και οι άλλοι φορείς στήριξης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΕ κλπ.) οι αναλυτές του οίκου Fitch σημειώνουν ότι παρά τις μέχρι τώρα βελτιώσεις, χρειάζονται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στους τομείς της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ