Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ - APEC
Αόριστη «προσφορά» των ΗΠΑ στη ΛΔ Κορέας...

ΣΕΟΥΛ-ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.- Ενα αγνώστου περιεχομένου πακέτο «διευρυμένων ιδεών» με στόχο την επίλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού θέματος και την πιθανότητα παροχής «γραπτών εγγυήσεων» αλλά όχι και ενός συμφώνου μη επίθεσης με τη ΛΔ Κορέας ανακοίνωσαν χτες οι Τζ. Ου. Μπους και Κόλιν Πάουελ στη διάσκεψη του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας χωρών Ασίας και Ειρηνικού (APEC) στην Ταϊλάνδη. Ωστόσο, τα «δώρα» που «υποσχέθηκαν» χτες ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής του APEC συνοδεύονται απ' τη γνωστή απαίτηση («προϋπόθεση»...) για οριστική διάλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος...

Στην ομιλία του ο Πάουελ ανακοίνωσε τη «νέα» πλην γενικόλογη «πρωτοβουλία» της κυβέρνησής του για το βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα λέγοντας πως «διευρυμένες» ιδέες και προτάσεις θα τεθούν προς συζήτηση και διαβούλευση με τους συμμάχους «εντός των επόμενων μερών και βδομάδων» και πως μετά θα επιχειρηθεί προώθηση-συζήτηση αυτών των προτάσεων προς τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους... Περιττό να επισημανθεί ότι η πολλοστή «διαβεβαίωση» του Πάουελ πως «ούτε οι ΗΠΑ ή κάποιο άλλο μέλος του APEC απειλεί τη ΛΔ Κορέας, ούτε έχει πρόθεση εισβολής ή επίθεσης εναντίον αυτής της χώρας», δεν έπεισε αρκετούς και πολύ περισσότερο την Πιονγκγιάνγκ. Κυρίως γιατί η τελευταία βλέπει τους τελευταίους μήνες τις προσπάθειες έντασης (εις βάρος της) ενός άτυπου και παράνομου οικονομικού και εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ και των περιφερειακών συμμάχων τους, με πρόσχημα την «καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και των όπλων μαζικής καταστροφής»...

Πύραυλος απ' τις ανατολικές ακτές...

Τα νερά στη διάσκεψη του APEC στην Ταϊλάνδη δεν ταράσσονταν μόνον απ' τις υποσχέσεις της Ουάσιγκτον περί «προτάσεων» αποκλιμάκωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, ή απ' την εμμονή του προέδρου Τζ. Ου. Μπους για την αντιτρομοκρατία και την, ως εκ τούτου, πρότασή του για τη «μετάλλαξη» ενός οικονομικού χαρακτήρα οργανισμού (όπως ο APEC) σε...«μάχιμο οργανισμό κατά της τρομοκρατίας και των όπλων μαζικής καταστροφής».

Η είδηση που έσπευσαν χτες να ανακοινώσουν πρώτοι ανώνυμοι Ιάπωνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι φάνηκε να προκαλεί «νευρικό ενδιαφέρον» στους συντάκτες των ειδησεογραφικών πρακτορείων και σε Ιάπωνες αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Τόκιο χτες το μεσημέρι (γύρω στις 3.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς) η ΛΔ Κορέας εκτόξευσε έναν πύραυλο εδάφους-θαλάσσης μικρού βεληνεκούς απ' τις ανατολικές ακτές της χώρας σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κορεατικής Χερσονήσου και Ιαπωνίας. Εντός λεπτών, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κοϊζούμι μιλούσε για «ανησυχητική εξέλιξη» μολονότι αργότερα το Τόκιο αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η ενέργεια της ΛΔ Κορέας «δεν είναι απειλητική» για την Ιαπωνία.

Οι πιο ψύχραιμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν πως επρόκειτο μάλλον για μια συνηθισμένη πυραυλική εκτόξευση που εντάσσεται στο πλαίσιο καθιερωμένων ετήσιων ασκήσεων του στρατού της ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ