Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ακάθεκτος στα αντιλαϊκά μέτρα ο Σρέντερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος ακόμη απολαμβάνει τις δάφνες της προσωπικής συμβολικής του νίκης στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, που υπερψήφισε το πρόγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, εξήγγειλε τώρα τα νέα βραχυπρόθεσμα σχέδια για το συνταξιοδοτικό αφού προηγήθηκε μια έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

Φυσικά, αναφορικά στην Ατζέντα 2010, τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά, καθώς πρέπει να εγκριθεί και από την Ανω Γερμανική Βουλή, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν την πλειοψηφία και οι οποίοι επιζητούν επιπρόσθετες περικοπές στο «κοινωνικό κράτος» από όσες έχει προωθήσει στα σχέδιά του ο Σρέντερ και ο κοκκινοπράσινος κυβερνητικός συνασπισμός. Εντούτοις, μετά την Ατζέντα 2010 και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες ύψους 21 δισ. ευρώ που θα συρρικνώσουν το «κοινωνικό κράτος» που για πολλούς οικονομικούς αναλυτές ήταν το κύριο που περιόριζε την οικονομία της Γερμανίας, ο Γερμανός καγκελάριος αναθαρρημένος συνεχίζει να προωθεί με ρυθμούς-αστραπή τις μεταρρυθμίσεις.

Τα μέτρα που όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος ο Σρέντερ ήταν από τις πιο δυσάρεστες αποφάσεις της πολιτικής του καριέρας προβλέπουν: Μηδενική αύξηση των συντάξεων για το 2004 και ελάχιστη αύξηση το 2005. Η εισφορά των εργαζομένων προς τα ταμεία παραμένει στο 19,4% αλλά από το 2004 οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους και όχι με τη συνδρομή των ταμείων την ασφάλεια της νοσηλευτικής φροντίδας. Επιπλέον προβλέπεται η φορολόγηση κάποιων κατηγοριών συνταξιούχων, τη στιγμή μάλιστα που στη Γερμανία τα χρέη των συνταξιοδοτικών ταμείων αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.

Επίσης, στην Ατζέντα 2010 περιλαμβάνονται μία σειρά αντιλαϊκών μέτρων όπως: η δραστική μείωση του βοηθήματος ανεργίας στο επίπεδο του βοηθήματος απορίας, η μείωση του χρονικού διαστήματος παροχής του επιδόματος ανεργίας σε 12 μήνες - από 32 που είναι σήμερα - μετά την απόλυση του εργαζόμενου καθώς και περικοπές στο ύψος του επιδόματος.

Επίσης, προωθείται η σταδιακή «ελαστικοποίηση» της προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις στις μικρές επιχειρήσεις, η αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων στην τιμή των χορηγούμενων φαρμάκων και ο περιορισμός των δυνατοτήτων πρόωρης συνταξιοδότησης ενώ η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μετατίθεται για «το μέλλον». Τέλος, προβλέπεται και η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας. Μεταρρύθμιση που στηρίζεται στη μείωση των εισφορών για την περίθαλψη από 14,4% του ακαθάριστου μισθού σε 13,6% το 2004 και σε 12,15% το 2006, ενώ εφεξής κάθε ασθενής, που μέχρι τώρα δεν πλήρωνε απολύτως τίποτα για την περίθαλψή του, θα καταβάλει 10 ευρώ το τρίμηνο για ιατρικές επισκέψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ