Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι μετανάστες και τα όρνια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε προχτές στους αναγνώστες του το «ΕΘΝΟΣ». Μία ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη στα βάσανα των μεταναστών! Η χαρά, όμως, κράτησε λίγο. Ακριβώς δίπλα στο προαναφερόμενο ρεπορτάζ, ένα άλλο κείμενο με μαύρο έντονο γράμμα αναφερόταν σε κάποιο κέντρο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», που λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας «EQUAL», το οποίο διαχειρίζεται η αναπτυξιακή σύμπραξη (ΚΕΜΜΕΠΑΠ). Και εκεί, ανάμεσα στους 26 φορείς που ξεκοκαλίζουν το χρήμα της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQYAL, φιγουράρει ο εκδοτικός όμιλος «Πήγασος» του Μπόμπολα, του ιδιοκτήτη, δηλαδή, της εφημερίδας, η οποία στη διπλανή στήλη διακήρυσσε το ενδιαφέρον της για τους ...μετανάστες.

Η πρόκληση θα μπορούσε ίσως να απαλυνθεί, να εκληφθεί ακόμη και ως μια κλασική περίπτωση ξεκοκαλίσματος δημόσιου χρήματος, αν δεν προερχόταν ακριβώς από το συγκρότημα του Μπόμπολα. Στις κατασκευαστικές εταιρίες του τελευταίου, στενάζουν καθημερινά δεκάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι και έχουν υπάρξει αρκετοί νεκροί για να αυξήσει τα κέρδη του.

Η σχετική δημοσίευση, όμως, αποκαλύπτει και το είδος της κοινοτικής πρωτοβουλίας. Οπως αναφέρει, η βοήθεια προς τους μετανάστες συμπεριλαμβάνει νομικές συμβουλές, ψυχολογική στήριξη, δυνατότητες πιστοποίησης πτυχίων κι άλλα τέτοιου τύπου ευεργετικά...

Ας ψαχτούν οι μετανάστες, γιατί πλέον αυτοί που τους «αγαπούν» παραέγιναν πολλοί. Σαν τα όρνια πάνω απ' το πτώμα. Ας διεκδικήσουν τουλάχιστον οι ίδιοι το χρήμα, που άλλοι ξεκοκαλίζουν στο όνομά τους. Κι ας οργανωθούν στις δικές τους - πραγματικά δικές τους - κοινότητες για να παλέψουν, μην αφήνοντας περιθώριο σε διάφορες «μη κυβερνητικές οργανώσεις» να παριστάνουν τους φιλάνθρωπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ