Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14° ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Εφαλτήριο για νέους μαζικούς φιλειρηνικούς αγώνες

Διακήρυξη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Διακήρυξη, μπροστά στο 14ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, έδωσε στη δημοσιότητα η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ. Στη Διακήρυξη επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή και αχαλίνωτη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων συνειδητοποιούν την ανάγκη του αγώνα για να μπει φρένο και να ανατραπεί η βαρβαρότητα που επιχειρούν να επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές για να εδραιώσουν την κυριαρχία του πλούτου και το δίκαιο του ισχυρού.

Η φρικαλέα δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ πως "η 11η Σεπτέμβρη ήταν η χρυσή ευκαιρία για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο Νέος Αμερικάνικος Αγώνας", καταγράφει με κυνικό τρόπο τους πραγματικούς στόχους της ονομαζόμενης αντιτρομοκρατικής εκστρατείας την οποία υιοθέτησαν αμέσως όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι κυβερνήσεις - υπηρέτες τους.

Με το πρόσχημα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας μπαίνουν στο στόχαστρο δεκάδες χώρες, όλα τα κινήματα που αμφισβητούν και αντιστέκονται στη Νέα Τάξη.

Διατυπώνεται επίσημα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας το θηριώδες δόγμα του προληπτικού πολέμου.

Για να υπηρετηθεί αυτή η στρατηγική αρχίζει η παραγωγή νέας γενιάς τακτικών πυρηνικών όπλων. Δημιουργούνται νέες βάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Το ΝΑΤΟ αποκτά νέα πιο επιθετική δομή. Οι στρατοί των κρατών-μελών και ο ελληνικός προσαρμόζονται ώστε να υπηρετούν τους επιθετικούς πολέμους των ιμπεριαλιστών. Νέα στρατιωτικά σώματα όπως ο Ευρωστρατός δημιουργούνται.

Οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ σύρθηκαν στο σφαγείο του πολέμου και στην άμεση ή έμμεση κατοχή.

Παράλληλα ένας άλλος γενικευμένος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων αφαιρούνται. Η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΠΟΕ επεμβαίνουν απροκάλυπτα για να διασφαλίσουν και να μεγαλώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές χωρών, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, γη, Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμός, Κοινωνική Πρόνοια παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Απίστευτος πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Για να χτυπηθούν οι αγώνες των λαών μεγαλώνει η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός και η καταστολή. Ψηφίζονται νέοι νόμοι που καταργούν ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Η Ελλάδα, με την πολιτική της κυβέρνησης και τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική των ιμπεριαλιστών. Συμμετέχει σε όλους τους πολέμους, συνοδοιπορεί στην εφαρμογή της βάρβαρης για τους λαούς πολιτικής. Η νομιμοποίηση του πολέμου κατά του Ιράκ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η υιοθέτηση του προληπτικού πολέμου φέρουν τη σφραγίδα και την υπογραφή της Ελληνικής Προεδρίας και διαλύουν ταυτόχρονα αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ.

Η αντίσταση και οι αγώνες των λαών δυναμώνουν. Ο πόλεμος κατά του Ιράκ ήταν η αφορμή να εκφραστεί η γενικευμένη αντίθεση στη Νέα Τάξη με πρωτοφανείς κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Φουντώνουν οι αγώνες των λαών σε πολλές χώρες.

Η ΕΕΔΥΕ στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων στη χώρα μας και σε παγκόσμιο επίπεδο σαν μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία ευρύτερου αντιπολεμικού μετώπου με σαφή χαρακτηριστικά.

Αποκάλυψε, όπως έκανε πάντα, τον πραγματικό εχθρό και αρνήθηκε να συμπορευτεί με εκείνους που τη δεκαετία του '90 τον καλούσαν να χαιρετίσει τη Νέα Τάξη και σήμερα του καλλιεργούν αυταπάτες γι' αυτή.

Μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται, η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό, κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που αρνείται να αποδεχτεί την υποδούλωση, να δυναμώσει τον αγώνα του και να ενταχθεί στις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ.

Η συμβολή στη δημιουργία ενός μεγάλoυ λαϊκού μετώπου αντίστασης στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό και στην ανατροπή του αποτελεί πρωταρχικό στόχο της ΕΕΔΥΕ και του 14ου Συνεδρίου της. Δε φτάνει να λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ αν δεν αγωνιζόμαστε κατά του εχθρού της ειρήνης. Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε αν δε συγκρουστούμε μαζί τους. Δεν μπορούμε να νικήσουμε αν δεν τους ανατρέψουμε. Οσοι μιλούν για συμβιβασμούς και συμμόρφωση, όσοι ισχυρίζονται πως είναι ουτοπία η νίκη των λαών όχι μόνο είναι ανιστόρητοι αλλά άμεσα ή έμμεσα καλούν σε υποταγή.

Εμείς πιστεύουμε πως οι λαοί μπορούν να νικήσουν. Εμπρός λοιπόν σε ένα κοινό μέτωπο πάλης!

Στην καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που γίνονται με το πρόσχημα της τρομοκρατίας.

Στην αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των νόμων καταστολής ενάντια στους λαούς.

Στην υποστήριξη του αγώνα για τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες σε μια σειρά χώρες.

Στην υπεράσπιση της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ανεξάρτητων κρατών, στην αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των κρατών.

Στην υπεράσπιση του δικαιώματος των λαών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο διακυβέρνησης και ανάπτυξης και να καθορίζουν το μέλλον τους.

Να αντιταχθούμε στη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης και του Ευρωστρατού.

Το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ να γίνει το εφαλτήριο για νέους μαζικούς αγώνες και πρωτοβουλίες του φιλειρηνικού κινήματος με μπροστάρη την ΕΕΔΥΕ και το ΠΣΕ για την ανατροπή της Νέας Τάξης».

Μαχητική υποδοχή στους δολοφόνους όποτε κι αν έρθουν

Στο μεταξύ, μετά την οριστική ματαίωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι «η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία για σήμερα Τετάρτη 22 Οκτώβρη, αναβάλλεται».

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει: «Ανεξάρτητα από τους λόγους που επικαλέστηκαν η αμερικάνικη πρεσβεία και κυβερνητικοί εκπρόσωποι, η προετοιμασία της υποδοχής - και όχι με λουλούδια - του δολοφόνου των λαών Πάουελ φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα. Τους διαβεβαιώνουμε ότι το φιλειρηνικό κίνημα θα επαγρυπνεί και θα τύχουν της ίδιας μαχητικής υποδοχής όποτε κι αν αποφασίσουν οι δολοφόνοι να επισκεφτούν τη χώρα μας γιατί είναι ανεπιθύμητοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ