Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάνουν το άσπρο μαύρο

Το περιοδικό «Κράμα» (τεύχος Οκτωβρίου No 7) έχει ένα αφιέρωμα στην αμφισβήτηση που υπήρχε πριν 30 χρόνια και τώρα.

Στο αφιέρωμα υπάρχουν θετικές τοποθετήσεις πάνω στο ζήτημα «Τι είναι σήμερα προοδευτικό και τι συντηρητικό». Υπάρχουν, όμως, και τοποθετήσεις εξωπραγματικές, για να μην πω απαράδεκτες.

Ο Γ. Λούλης (Γ.Λ.) γράφει: Τα ανοιχτά συστήματα ιδεών που εμπεριέχουν την αυτοαμφισβήτηση είναι μεθοδολογικώς «προοδευτικά». Τελικά, όμως, «ο προοδευτισμός τους» δοκιμάζεται στην πράξη. Στην πράξη δε, αλλού επιτυγχάνεται πρόοδος και αλλού υπάρχει αποτυχία. Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι ντεφάκτο «προοδευτικό»... «Αντίθετα το "οπισθοδρομικό" οριοθετείται ξεκάθαρα διότι παραπέμπει σε ένα κλειστό σύστημα ιδεών που είναι ντεφάκτο προσδιορίσιμο και άρα χειροπιαστό». Ο Γ.Λ. μάς τα μπερδεύει. Η ουσία όμως αυτών που λέει είναι ότι η μαρξιστική θεώρηση της πραγματικότητας είναι κλειστό σύστημα και κατά συνέπεια οπισθοδρομικό.

Αυτό είναι απαράδεκτο. Η μαρξιστική θεωρία ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και την πείρα, και κατά συνέπεια δεν είναι κλειστό σύστημα. Πέρα απ' αυτό, οι κομμουνιστές δεν έχουμε υποστείλει ποτέ τη σημαία της πάλης, για την αλήθεια, το δίκιο, την ισότητα, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη μόρφωση. Αντίθετα, οι μη μαρξιστικές αντιλήψεις, δέχονται τον καπιταλισμό που είναι ένα ξεπερασμένο σύστημα, και τις θρησκείες που είναι εξ ορισμού όλες συντηρητικές για να μην πούμε αντιδραστικές. Πέρα απ' αυτό, υπερασπίζονται την κρατούσα κοινωνία, όπου κυριαρχεί η αδικία, η ανισότητα, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο ατομισμός, το προσωπικό συμφέρον. Την αστική κοινωνία τη διαπερνάει σα μαύρη γραμμή το σύνθημα: «Ο θάνατός σου η ζωή μου».

Ο καθένας έτσι μπορεί να κρίνει τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι ο Ν. Δήμου (Ν.Δ.). Γράφει: «... Σήμερα ειδικά οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ αποτελούν το πιο "κολλημένο" και βαθύτατα συντηρητικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Προσπαθούν να συντηρήσουν δόγματα παρωχημένα και ξεπερασμένα απ' την ίδια την κοινωνία».

Εδώ είναι φανερό, οι άνθρωποι που παλεύουν για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ενάντια στον πόλεμο και το μοίρασμα των αγορών με τη βία απ' τους ιμπεριαλιστές, ενάντια στο αντιδημοκρατικό σύστημα της παραπληροφόρησης, ενάντια στα ναρκωτικά, είναι συντηρητικοί!!! Ενώ όσοι είναι με τη νέα τάξη και τον Μπους είναι προοδευτικοί!!!.

Τι να πούμε; Πρόκειται για φαιδρό πρόσωπο.

Αλλά απάντηση σε όσα υποστηρίζουν οι προαναφερθέντες δίνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της V-P.R.C. που δημοσιεύονται στο ίδιο περιοδικό και στο ίδιο τεύχος.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση απαντούν ότι είναι μάλλον επίκαιρο ιδανικό ή επίκαιρο σύνθημα 1ον, η επανάσταση κατά 40.2%, 2ον η πάλη των τάξεων κατά 53%, 3ον η αμφισβήτηση της θρησκείας κατά 62,4%, 4ον το σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικανοί» κατά 57,6% και 5ον το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» κατά 67,7%.

(Φυσικά υπάρχει πρόβλημα με το γεγονός ότι η έρευνα έγινε τηλεφωνικά και το δείγμα ήταν μικρό 415 άτομα).

Οι τοποθετήσεις αυτές σημαίνουν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται ουσιαστικά υπέρ των θέσεων και συνθημάτων του ΚΚΕ. Λοιπόν, να σταματήσουν οι Γ.Λ. και Μ.Δ. να κάνουν το άσπρο μαύρο.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ