Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο Εθνικό Συμβούλιο οι αλλαγές στο σχέδιο Ανάν

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει στον Αμερικανό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, κατάλογο με τις αλλαγές που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά επί του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου. Εκτίμησή του, είπε, είναι ότι ο Αμερικανός συντονιστής δε θα ζητήσει κατάλογο με τις αλλαγές. Πρόσθεσε ωστόσο ότι και αν ακόμα ζητήσει, η κυβέρνηση δε θα τον δώσει.

«Οι αλλαγές θα τεθούν μόνο στην τράπεζα των συνομιλιών, αφού προηγουμένως συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο», διευκρίνισε ο Γ. Ιακώβου. Είπε επίσης ότι στόχος των επαφών του Τ. Γουέστον είναι να πληροφορηθεί από τις κυβερνήσεις της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας πώς εξελίσσονται τα διάφορα θέματα.

Αλλος στόχος της περιοδείας Γουέστον είναι η ψηφοφορία στα Κατεχόμενα, «καθώς οι Αμερικανοί τοποθετούν την επανέναρξη των συνομιλιών μετά το Δεκέμβρη και πεποίθησή τους είναι ότι τις εκλογές στα Κατεχόμενα θα κερδίσει η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου έκανε την εκτίμηση ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ δε θα κομίσει οτιδήποτε συγκεκριμένο για το Κυπριακό.

Είπε ακόμη ότι δεν αναμένει τίποτα συγκεκριμένο από την επίσκεψη αλλά ούτε καμιά εξαγγελία από τουρκικής πλευράς, ειδικά για το θέμα της Αμμόχωστου. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες εξαγγελίες από πλευράς του Ραούφ Ντενκτάς στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει ψήφους, ενόψει των λεγόμενων εκλογών στα Κατεχόμενα.

Ο Γ. Ιακώβου δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες ότι βρίσκονται ήδη στα Κατεχόμενα ξένοι παρατηρητές ενόψει των λεγόμενων εκλογών του Δεκέμβρη, αν και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Πρόσθεσε όμως ότι έχουν περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης δύο περιπτώσεις επίδειξης ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησης στην παρουσία παρατηρητών στα Κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι η θέση αυτή γίνεται αντιληπτή διεθνώς. Ανέφερε ωστόσο ότι οι Αμερικανοί εμμένουν στην άποψή τους για παρουσία παρατηρητών, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν πως το θέμα της νοθείας έχει πάρει τεράστια έκταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ