Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Τσεχία η Αλέκα Παπαρήγα

Συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) μπροστά στις ευρωεκλογές

Η φετινή ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» στη γιορτή της εφημερίδας «Χαλό Νόβινι»
Η φετινή ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» στη γιορτή της εφημερίδας «Χαλό Νόβινι»
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και τον Δημήτρη Καραγιάννη, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», αναχωρεί για την Τσεχία στις 23 Οκτώβρη, πραγματοποιώντας επίσκεψη μετά από πρόσκληση του ΚΚ Βοημίας -Μοραβίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της προετοιμασίας του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας να αντιμετωπίσει τη νέα αρνητική κατάσταση που δημιουργείται με την ένταξη της Τσεχίας στην ΕΕ, και τη συμμετοχή για πρώτη φορά του Κόμματος σε ευρωεκλογές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, ενώ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει προσκληθεί να μιλήσει σε συσκέψεις στελεχών του Κόμματος σε Πράγα και Οστράβα.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν είναι και η ανταλλαγή εμπειριών από τα μέτωπα πάλης ενάντια στην ΕΕ και την πολιτική της, όπως και η συζήτηση σειράς παράλληλων και κοινών πρωτοβουλιών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην κατεύθυνση αυτή, ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνη του 2004.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ θα ολοκληρωθεί στις 26 του Οκτώβρη.

Πλούσια δραστηριότητα

Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί τον καρπό των σχέσεων αλληλεγγύης των δύο κομμάτων και κοινών πρωτοβουλιών στα πλαίσια της διεθνούς δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Το ΚΚ Τσεχίας συμμετέχει σταθερά στις διεθνείς συναντήσεις, που γίνονται κάθε χρόνο και συμβάλλει πάντα καθοριστικά με τον προβληματισμό του, ενώ είναι ένα από τα πιο ισχυρά κόμματα στην Ανατολική Ευρώπη, τρίτο κόμμα στη χώρα του με 18% στις τελευταίες εκλογές του 2002, παρά το κλίμα αντικομμουνισμού που εξακολουθεί να υπάρχει. Πρόσφατα, εξάλλου, ο γνωστός αντεπαναστάτης και πρωτοστάτης της ανατροπής του σοσιαλισμού, Χάβελ κάλεσε, μαζί με τον Βαλέσα, για τη δημιουργία «ταμείου δημοκρατίας για την Κούβα».

Ιδιαίτερα στα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής, το ΚΚ Τσεχίας έχει αναπτύξει πολύπλευρη δραστηριότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε κοινές πρωτοβουλίες με άλλα κόμματα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Στο δημοψήφισμα του φετινού Ιούνη για την ένταξη της Τσεχίας στην ΕΕ, το ΚΚ κάλεσε το λαό να ψηφίσει ΟΧΙ, σημειώνοντας την αντίθεσή του στην πολιτική της ΕΕ και στους όρους ένταξης.

Ταυτόχρονα, συμμετείχε στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που διοργάνωσε η Κίνηση «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003» και το ΠΑΜΕ τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, όπου μίλησε και εκπρόσωπος του κόμματος επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚ Τσεχίας συμμετείχε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το ΚΚΕ στην Αθήνα το φετινό καλοκαίρι, για την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπου πολλά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα εξακολουθούν να είναι σε παράνομη και ημιπαράνομη κατάσταση.

Το ΚΚ Τσεχίας, με παρέμβασή του (που δημοσίευσε ο «Ρ»), για την πρωτοβουλία κάποιων κομμάτων σχετικά με την ίδρυση του λεγόμενου Αριστερού Κόμματος της ΕΕ, σημείωνε τη δική του άποψη:

«Η συνεργασία μεταξύ αριστερών κομμάτων στο πλαίσιο της ομάδας GUE/NGL και στο Συμβούλιο της Ευρώπης κτλ. είναι μια οργανωτική μορφή που αντιστοιχεί στις αντικειμενικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην κομματική δομή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πέρα από αυτή τη μορφή συνεργασίας, είναι επίσης απαραίτητο να δουλέψουμε στην κατεύθυνση ενωμένης δράσης από τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα. Ενωμένη δράση, η οποία βασίζεται στην αρχή του σεβασμού για τις αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες και διασφαλίζει την ενότητα της Αριστεράς σε θεμελιακά ευρωπαϊκά θέματα, και αυτό στη βάση διμερών και πολυμερών δραστηριοτήτων που φέρουν πιο κοντά τις απόψεις και στάσεις αυτών των κομμάτων.

Η θεσμοποίηση της συνεργασίας και σύμπραξης μεταξύ αριστερών κομμάτων μπορεί να επιτευχθεί ως ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα του σταδίου της επιτυχημένης κοινής δράσης. Το να προσπεράσουμε αυτό το στάδιο, καθώς επίσης και μια παθητική προσέγγιση στην επίτευξη αυτού του στόχου, δεν μπορεί σήμερα να συμβάλει σε μια πραγματική ενότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Το Κόμμα αυτό, επίσης, πρωτοστάτησε στην κοινή έκκληση που υπογράφτηκε από 65 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ. Διοργάνωσε διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και συνάντηση κομμάτων και κινημάτων με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα το Νοέμβρη του 2002.

Ταυτόχρονα, οι διμερείς επαφές των δύο κομμάτων συνεχίζονται με τη συμμετοχή κάθε χρόνο του «Ριζοσπάστη» στη Γιορτή, που διοργανώνει στα τέλη Σεπτέμβρη η εφημερίδα «Χαλό Νόβινι», που εκφράζει τη φωνή του ΚΚ Τσεχίας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα τυπώνεται και ειδική έκδοση του «Ρ» στα τσέχικα σε χιλιάδες αντίτυπα, που μοιράζεται και γίνεται ανάρπαστη από τους επισκέπτες της Γιορτής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα στον Πρόεδρο του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (2013-10-30 00:00:00.0)
Αντικομμουνισμός και πόλωση (2006-06-07 00:00:00.0)
Εκλογές με έντονο αντικομμουνισμό (2006-06-04 00:00:00.0)
Σειρά συναντήσεων (2005-10-30 00:00:00.0)
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Τσεχία (2003-11-09 00:00:00.0)
Δραματικές συνέπειες από την ανατροπή του σοσιαλισμού (2003-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ