Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση για άρση ασυλιών

Με ονομαστική ψηφοφορία της Βουλής θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες το αν θα υπάρξει άρση της ασυλίας 10 βουλευτών, μετά από σχετική αίτηση της Εισαγγελίας, αφού χθες βράδυ ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συζήτησης των υποθέσεων. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη, στην οποία εφαρμόστηκε ο κανονισμός που προβλέπει συζήτηση της εισήγησης της διακομματικής Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, η οποία πρότεινε την άρση της ασυλίας των βουλευτών Κ. Γρηγοράκου, Η. Μακρυπίδη, Γ. Νικολαΐδη, Α. Παυλίδη, Μ. Σαλμά, Θ. Σκρέκα, Ι. Τασούλα, Ι. Τζαμτζή και Κ. Τσιαρτσώνη. Η επιτροπή υπενθυμίζουμε ότι αποφάσισε ομόφωνα να μην προτείνει την άρση ασυλίας του βουλευτή Δ. Τσιόγκα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε για 4 υποθέσεις αιτήσεων άρσης την πάγια θέση, να μην αίρεται η βουλευτική ασυλία, εφόσον οι ποινικές διώξεις έχουν πολιτικό χαρακτήρα, είτε συνδέονται με την πολιτική δράση του βουλευτή, είτε διασύρεται ο βουλευτής. Για τις 5 περιπτώσεις αιτήσεων άρσης που αφορούσαν τροχαίες παραβάσεις, το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της άρσης των ασυλιών. Ειδικά για την περίπτωση του Δημήτρη Τσιόγκα, ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε πως «ο κ. Τσιόγκας είναι βουλευτής και πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Κατηγορείται για παράνομη βια σε κατ' εξοχήν συνδικαλιστική, άρα πολιτική δραστηριότητα», υπενθυμίζοντας ότι επρόκειτο για απεργιακή κινητοποίηση στην εταιρία «Ολυμπος», σημειώνοντας ότι «για την προστασία του απεργιακού δικαιώματος υπήρξαν κάποιες συγκρούσεις. Είναι κατ' εξοχήν περίπτωση, όπου δεν πρέπει να αρθεί η ασυλία». Ο εισηγητής του ΚΚΕ τάχθηκε κατά της άρσης της ασυλίας του Α. Μακρυπίδη, μιλώντας για «κατ' εξοχήν περίπτωση πολιτικής αντιδικίας», ενώ με το ίδιο σκεπτικό τάχθηκε κατά της άρσης της ασυλίας των βουλευτών Α. Παυλίδη, Κ. Νικολαΐδη και Ν. Τασούλα.

Υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας, τάχθηκε χθες στην παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ παρά πολλοί βουλευτές έκαναν λόγο για υπερβολική δημοσιότητα που δίδεται στις περιπτώσεις ποινικής δίωξης βουλευτών ακόμη και για αδικήματα ήσσονος σημασίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε φορτισμένη ατμόσφαιρα από τις παραπάνω τοποθετήσεις των βουλευτών και ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε άλλη συνεδρίαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εισηγήθηκαν άρση ασυλίας για γνώμη βουλευτή (2020-11-27 00:00:00.0)
Αρση ασυλίας βουλευτών για τροχαίες παραβάσεις (2003-10-31 00:00:00.0)
Ενόχληση Κακλαμάνη (2002-11-22 00:00:00.0)
Απορρίφθηκαν αιτήσεις για άρση ασυλίας (2001-10-04 00:00:00.0)
Απορρίφθηκαν αιτήσεις για άρση ασυλίας (2001-03-21 00:00:00.0)
Υπέρ όλα τα κόμματα της Βουλής (1998-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ