Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
... Καλό κλίμα για δουλιές

Τη «μαγική» εικόνα του καλού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συντήρησε η επίσκεψη Γκιούλ

Eurokinissi

Οι δουλιές να προχωρούν, κι από κει και πέρα, όλα ξεπερνιούνται. Και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, και η ανελαστική στάση στο Κυπριακό, και οι αιτιάσεις για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Σε αυτό το μοτίβο κινούνται μετά τα Ιμια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε αυτό ακριβώς το πνεύμα κινήθηκε και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην Αθήνα.

Με την άφιξη του Τούρκου υπουργού στο αεροδρόμιο και τις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του που τον υποδέχτηκε, φάνηκε πως το ζητούμενο ήταν η συντήρηση του κλίματος της προσέγγισης και η υπογράμμιση των οικονομικών κερδών από μια τέτοια πολιτική.

«Εχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», επισήμανε ο Γ. Παπανδρέου στις πρώτες του δηλώσεις κατά την υποδοχή του Τούρκου ομολόγου του, ενώ με τη σειρά του ο Α. Γκιούλ ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση λέγοντας ότι «οι δύο χώρες στις ακτές του Αιγαίου θα μπορέσουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους με τρόπο ειρηνικό».

Η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων συνεχίστηκε. «Η Ελλάδα και η Τουρκία έκαναν τα μεγαλύτερα βήματα των τελευταίων 40 χρόνων στις μεταξύ τους σχέσεις», είπε ο Ελληνας υπουργός, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του παρατήρησε ότι «από το 2000 γίνονται άκρως θετικά βήματα και θα συνεχιστούν».

Μιλώντας για το νόημα της πολιτικής της προσέγγισης ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «το μήνυμα είναι να μάθουμε από τα προβλήματα του παρελθόντος, να τα επεξεργαστούν οι ιστορικοί, αλλά εμείς είμαστε εδώ για το σήμερα και το αύριο. Να βάλουμε τις βάσεις, ώστε οι νέες γενιές να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία. Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν σε θέματα χαμηλής πολιτικής δημιουργούν το υπέδαφος για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα», συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι είναι ολοφάνερη και αμοιβαία η αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο και κατανόηση. «Αυτό που ενθαρρύνει τις δύο κυβερνήσεις είναι η βούληση των δύο λαών να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας των λαών. Οταν υπάρχει επιθυμία και βούληση και από τις δύο πλευρές για κάτι καλύτερο, τότε υπάρχουν οι δυνατότητες να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά...

Στη συνέχεια, έγινε το σχετικό σόου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα Ολυμπιακά έργα και μετά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Συνεργασία

Αργότερα, αφού ο Α. Γκιούλ επισκέφτηκε εθιμοτυπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεργάστηκε με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» και τρεις υπουργούς, αναζητώντας τρόπους συμβολής της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ελληνας υπουργός μίλησε και για τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, και μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Φλωρίδη, και την πρόεδρο της «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Α. Γκιούλ δήλωσε ότι η Τουρκία θα βοηθήσει όσο της αναλογεί.

Τα οικονομικά

Κατά τα λοιπά, η επίσκεψη Γκιούλ, που εντάσσεται στο πλαίσιο των περιοδικών εξαμηνιαίων επαφών των δύο υπουργών για να συντηρούν το κλίμα της προσέγγισης, πρόσφερε, ως συνήθως, κάποιες ανακοινώσεις οικονομικού χαρακτήρα. Οι υπουργοί ανέφεραν ότι στο υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε μετά τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών ότι «κατέληξαν» στη συμφωνία περί αποφυγής της διπλής φορολογίας. Σχετική αναφορά έγινε και για τις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων BOTAS και της ελληνικής ΔΕΠΑ για την υλοποίηση της διακρατικής ελληνοτουρκικής συμφωνίας μεταφοράς φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ιταλία, μέσω αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

Υψηλή πολιτική

Για τα ζητήματα που καίνε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι δύο υπουργοί συζήτησαν κατ' ιδίαν και ήταν προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Παραδέχτηκαν ότι γίνονται διερευνητικές συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, ωστόσο κανείς δεν είχε όρεξη να μιλήσει για το θέμα, καθώς η συγκυρία δεν προσφέρεται. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πέταξε από πάνω από την κυβέρνησή του το μπαλάκι λέγοντας ότι στις διερευνητικές συζητήσεις μετέχουν και στρατιωτικοί, ανάβοντας φωτιές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που, μετά τη συνέντευξη, έσπευδε να διευκρινίσει ότι στις συνομιλίες των πολιτικών διευθυντών δε ...μετέχουν στρατιωτικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ