Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να επιστρέψουν οι γυναίκες στη δράση

Σε συγκέντρωση γυναικών στο Παναιτώλιο της Ν. Ιωνίας, μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Για να απαλλαγεί η σύγχρονη γυναίκα από την «ασφυκτική θέση» που της επιφυλάσσει το σύστημα, πρέπει να βγει ξανά στη δράση, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στη γειτονιά. Να αντικαταστήσει την προσωπική προσφορά, που συχνά αντιλαμβάνεται ως μόνη διέξοδο, με την προσφορά στο μαζικό κίνημα. Αυτά τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε χτεσινή συγκέντρωση γυναικών που διοργάνωσαν οι ΚΟΒ Ν. Ιωνίας, στο Παναιτώλιο της Αλσούπολης.

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως μέσα στην 85χρονη μαχητική πορεία δράσης του ΚΚΕ, οι κομμουνίστριες διαδραμάτισαν με το προσωπικό τους παράδειγμα καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο για το θέμα της γυναικείας ισότητας αλλά και γι' αυτό της πρωτοπόρας συμμετοχής των γυναικών σε κοινωνικοπολιτικούς αγώνες. Τότε που το Κόμμα, από το 1918 κιόλας, ίδρυε σοσιαλιστικούς ομίλους γυναικών, όταν απλές γυναίκες, γεννούσαν και ανέτρεφαν τα παιδιά τους μέσα σε φυλακές. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι μετέπειτα κατακτήσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα του λαϊκού και γυναικείου κινήματος, αλλά και υπό την επίδραση της πολύ πιο προωθημένης θέσης που είχαν οι γυναίκες στις σοσιαλιστικές χώρες.

«Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει στη γυναίκα αληθινή ισότητα», υπογράμμισε. Η γυναικεία ανεργία είναι πολύ μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται, αφού η εργαζόμενη στη μερική απασχόληση δε θεωρείται άνεργη. Δεν έχει δημιουργηθεί «νέα αντίληψη για την ισοτιμία». Αντιθέτως, έχουν επινοηθεί νέοι τρόποι χρησιμοποίησης της γυναίκας, είτε «ως εργαλείο προώθησης καπιταλιστικών προϊόντων, είτε για το πλασάρισμα νέων μορφών απασχόλησης, πολύ πιο εκμεταλλευτικών από όσες έχουμε γνωρίσει». Υπάρχουν αρκετές αυταπάτες, σημείωσε, παρά το γεγονός ότι οι νέες γυναίκες βιώνουν πολύ πιο σκληρά προβλήματα, ειδικά με τη δημιουργία της οικογένειας. «Οι γυναίκες πρέπει να βλέπουν τα πράγματα με τη μεζούρα του σήμερα», επισήμανε, εξηγώντας πως η θέση της γυναίκας είναι ασφυκτική σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν για να ζει καλύτερα, τον πλούτο και την παραγωγικότητα της κοινωνίας.


Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι η γυναίκα χρησιμοποιείται ως υποζύγιο που πρέπει να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος των οικογενειακών ευθυνών, ευθύνες που την πείθουν στη συνέχεια ότι «χρειάζεται» τη μερική απασχόληση. «Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε αντεπίθεση, πρέπει οι γυναίκες να βγουν στη δράση. Ο,τι και να κάνουμε για τα παιδιά μας, τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με προσωπικές προσπάθειες», σημείωσε.

Αναφερόμενη στην εκλογική μάχη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι γυναίκες δεν έχουν την πολυτέλεια να διαλέγουν ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα δύο κόμματα της αστικής τάξης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η απομάκρυνση από τα δύο κόμματα πρέπει να είναι συγχρόνως «θέση». Κάλεσε τις γυναίκες να συμβάλουν ώστε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ να καρπωθούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, απαντώντας την ίδια στιγμή στην «εσωτερική υπονόμευση του κινήματος», από δυνάμεις τύπου ΣΥΝ που στο όνομα του ρεαλισμού και της ανανέωσης καλλιεργούν τη μοιρολατρία, την υποταγή και το συμβιβασμό.

Εντονος ο προβληματισμός

Εντονο προβληματισμό των γυναικών, και όχι μόνο, κατέγραψε ο διάλογος που ακολούθησε. Σχετική συζήτηση έφερε και πάλι στο προσκήνιο την αγανάκτηση που έχουν συσσωρεύσει οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ενίσχυση των κυκλωμάτων πορνείας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε σχετικά ότι «δε δεχόμαστε την πορνεία ως επάγγελμα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αύριο, μεθαύριο, θα ανοίγει το παιδί μας το βιβλίο του επαγγελματικού προσανατολισμού, και θα 'χει μέσα ως επιλογή την πορνεία. Ανάμεσα στα πλούσια ερωτήματα και στις τοποθετήσεις, έγινε αναφορά στο ότι πολλοί ψηφοφόροι αλλάζουν τελευταία στιγμή απόφαση για τις εκλογές. «Τα εκλογικά αποτελέσματα για ένα κομμουνιστικό κόμμα καταγράφονται κάθε μέρα», σημείωσε σχετικά η Αλ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνεται δουλιά για να κλονίζονται συνειδήσεις, να ανοίγουν ορίζοντες προβληματισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ