Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΥΠΡΟΥ
Ανεμπόδιστη η αρχαιοκαπηλία

Ως «συστηματική λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» χαρακτήρισε ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου, Σοφοκλής Χατζησάββας, αυτό που συμβαίνει με τις παράνομες ανασκαφές που εξακολουθούν να διεξάγονται στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η δήλωση αυτή έγινε χτες στη Ν. Υόρκη, στο παράρτημα του Ιδρύματος Ωνάση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έκθεση «Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη, 3.200 χρόνια Ελληνισμού στην Κύπρο» που εγκαινιάστηκε χτες και θα διαρκέσει έως τις 3 Γενάρη. Σε ερώτηση αν όλα τα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές πριν το 1974, ο Σ. Χατζησάββας αναφέρθηκε στις παράνομες ανασκαφές που διεξάγονται, κατά παράβαση των συνθηκών της ΟΥΝΕΣΚΟ, στις κατεχόμενες περιοχές Σαλαμίνα και Ακανθού, όπου «γίνεται συστηματική λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Ο υφυπουργός παρά τω προέδρω της Κύπρου, Χριστόδουλος Πασιαρδής, συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν ξένες αρχαιολογικές αποστολές στην κατεχόμενη Κύπρο, αλλά ο κατοχικός στρατός καταστρέφει μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους του Ελληνισμού». Ενώ τόνισε ότι «η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου αποτελεί μια οδυνηρή και ταυτόχρονα τραγική κατάσταση για τον Κυπριακό Ελληνισμό».

Στην έκθεση παρουσιάζονται 85 αρχαιολογικά αντικείμενα από κυπριακά μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τέσσερα από τη συλλογή Τσεσνόλα του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ