Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ

«ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ»: «Τα διμερή προβλήματα Ελλάδας -Τουρκίας διέπονται από μια «εποικοδομητική στασιμότητα», ενώ η προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων στρέφεται στην τόνωση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, καθώς και στον πολύ σημαντικό τομέα της ενέργειας. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Παπανδρέου και Γκιουλ, δεν ανακοίνωσαν απολύτως τίποτε που να συνιστά πρόοδο στα ανοιχτά διμερή προβλήματα, ενώ ήταν εμφανής η προσπάθεια τους να μην αναφερθούν ιδιαιτέρως ούτε στο Κυπριακό ούτε και στα προβλήματα στο Αιγαίο». (Κύρα Αδάμ - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

«ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»: «Τα περιθώρια που είχε αφήσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο αρχηγός του τουρκικού Στρατού στρατηγός Οζκιόκ το περασμένο Σάββατο ήταν πολύ περιορισμένα, ώστε να επιτρέψουν κάποια "αχτίδα" προόδου στα μείζονα θέματα του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών. Ετσι, οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκιουλ έστρεψαν όλη την προσπάθειά τους στην ανεύρεση νέων τομέων συνεργασίας σε θέματα "χαμηλής πολιτικής"». (Ν. Μελέτης - «ΕΘΝΟΣ»)

ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ! «"Λεωφόρο που οδηγεί στην Ευρώπη" χαρακτήρισαν χτες κορυφαίοι Τούρκοι επιχειρηματίες την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ζήτησαν πιο αποφασιστική συνδρομή της χώρας μας για την επιτάχυνση σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη θα επιλύσει αυτομάτως και το Κυπριακό, αφού οι τρεις χώρες δε θα έχουν πλέον σύνορα μεταξύ τους! Παράλληλα, όμως, επιδεινώνεται εις βάρος της Ελλάδας με ταχύτατους ρυθμούς το ελληνοτουρκικό εμπορικό ισοζύγιο. Το 2003 οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές θα ξεπεράσουν το 1,2 δισ. δολάρια, αλλά με τις τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα να αυξάνονται κατά περίπου 69% το επτάμηνο του 2003, ενώ οι ελληνικές αυξήθηκαν μόνο κατά περίπου 20% το ίδιο διάστημα» (Α. Γ. Χριστοδουλάκης - «ΒΗΜΑ»)

«ΑΔΙΕΥΘΕΤΗΤΕΣ» ΣΚΙΕΣ...: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται έναν παρατεταμένο μήνα του μέλιτος - κι αυτό δεν είναι λίγο. Δεν πρέπει, ωστόσο, να διαφεύγει από κανέναν ότι οι σοβαρές διαφορές στα ελληνοτουρκικά - που έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου το 1996 - παραμένουν αδιευθέτητες. H Τουρκία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα ελληνικά νησιά, να αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων, και να κατέχει το 40% της Κύπρου. H επίσκεψη Γκιουλ στην Αθήνα μοιάζει με την επίσκεψη Φίσερ στο Παρίσι αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί...» (Νότης Παπαδόπουλος - «ΝΕΑ»)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ