Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πολιτικά τα κίνητρα» λέει ο Μ. Μαργαρίτης

Η δήλωση του προέδρου του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτη, ότι οι κατηγορούμενοι είχαν πολιτικά κίνητρα για τις πράξεις τους και πως δεν μπορούν να θεωρηθούν εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου, «σημάδεψε» τη χτεσινή μέρα της δίκης των μελών της «17 Ν». «Οπωσδήποτε είχαν ένα όραμα μέσα τους», είπε χαρακτηριστικά και στρεφόμενος στον Κουφοντίνα πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι εσείς μέσα σας πιστεύατε ότι κάνατε κάτι καλό. Δεν μπορώ να πω ότι είσαστε εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ζήτημα των κινήτρων, σημείωσε: «Πολιτικά κίνητρα λέμε εμείς τώρα. Κίνητρα έχουν πολιτικά. Το θέμα είναι αν η κοινωνία τούτη θεωρεί αγαθά τέτοια κίνητρα, που να βγαίνουμε στους δρόμους να ρίχνουμε ρουκέτες, να σκοτώνουμε όποιον θέλουμε».

Ο πρόεδρος επανήλθε στο θέμα αργότερα και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ εγώ να σας δικάσω σαν κακοποιούς του κοινού Ποινικού Δικαίου. Θα τα ερευνήσουμε, δεν κάνω ανιστόρητη τη Δίκη και ούτε αδικώ κανέναν. Αλλά θα κρίνω μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και του νόμου». Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο τέλος τη χθεσινής ημέρας της δίκης, ο πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι το δικαστήριο προβληματίζεται γύρω από το θέμα κι ότι ο ίδιος διατυπώνει φωναχτά τους προβληματισμούς του.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο συνήγορος των αδελφών Ξηρών, Φρ. Ραγκούσης, υποστήριξε: Για τον Σ. Ξηρό ότι όσα ομολόγησε στον «Ευαγγελισμό» είναι προϊόν της χορήγησης ψυχοφαρμάκων, αλλά και υποβολιμαία, με την έννοια ότι η αστυνομία, αξιοποιώντας τα εν λόγω φάρμακα, μπορούσε να του κατασκευάζει ψεύτικη μνήμη και να του υποβάλλει να πει τα δικά της σενάρια. Για τον Χριστόδουλο Ξηρό είπε ότι «είναι ξένος προς τη "17 Ν". Κατασκευή της αστυνομίας». Για τον Β. Ξηρό ζήτησε να αθωωθεί, χαρακτηρίζοντας τις ομολογίες του πλαστογραφημένες.

Αμέσως μετά, αγόρευσε ο Γ. Ζησιμόπουλος, συνήγορος του Δ. Γεωργιάδη, ο οποίος σημείωσε ότι ο πελάτης του δεν έχει σχέση με τη «17 Ν», αλλά πληρώνει το γεγονός της φιλίας του με τον Β. Ξηρό. Σήμερα, θα αγορεύσει ο δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης του Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλης Παπαστεργίου και θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ