Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Ανοχύρωτη πόλη στην κακοκαιρία

Στιγμιότυπυ από τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία στην πόλη της Ηγουμενίτσας
Στιγμιότυπυ από τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία στην πόλη της Ηγουμενίτσας
Η Ηγουμενίτσα και πολλές περιοχές του νομού της Θεσπρωτίας τρεις μέρες μετά τη σφοδρή κακοκαιρία της περασμένης Κυριακής μετρούν τις πληγές τους. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Ηπείρου και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του νομού, δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα και καταστροφές παρουσιάστηκαν στο οδικό δίκτυο, σε γέφυρες και το δίκτυο ύδρευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι, η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 250 κλήσεις για άντληση υδάτων σε σπίτια και μαγαζιά και για απεγκλωβισμό ατόμων. Μάλιστα, ακόμα και χτες συνέχιζαν να δέχονται κλήσεις για παροχή βοήθειας!

Τέτοια περιστατικά συνέβησαν στην Ηγουμενίτσα, στους Φιλιάτες, στην Παραμυθιά, στην Πλαταριά, στα Μαζαράκια, στη Σκορπιόνα και τη Φασκομηλιά. Στην Ηγουμενίτσα πλημμύρισε ο παραλιακός δρόμος, το λιμάνι, οι οικισμοί Λαδοχωρίου και Γρεκοχωρίου.

Στις πραγματικές αιτίες των καταστροφών αναφέρθηκε ο Δωρής Δήμας, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΕΛΠΙΔΑ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, μιλώντας στο «Ρ». «Εμείς είχαμε επισημάνει ότι αργά ή γρήγορα θα είχαμε τέτοιου είδους προβλήματα. Οταν μπαζώνεται η θάλασσα για πολλά μέτρα, όταν μετατρέπονται τα φυσικά ποτάμια της πόλης σε υπόγειους αγωγούς και από πάνω περνάνε δρόμοι, όταν στο Λαδοχώρι επιτρέπεται να χτίζονται ολόκληρες γειτονιές κάτω από το επίπεδο του δρόμου και δίπλα σε παλιά ρέματα. Ε, τότε δε φταίνε τα φυσικά φαινόμενα».

Το νέο λιμάνι της... ισχυρής Ελλάδας, που εγκαινίασε ο Κ. Σημίτης, πριν από ένα μήνα, γέμισε με λάσπες και μπάζα που κατέβασαν τα ρέματα. Μια καταιγίδα έφτασε για να φέρει τα πάνω - κάτω! Η ισχυρή Ελλάδα δεν μπόρεσε να αντέξει μία νεροποντή! Νέκρωσε η πόλη και το λιμάνι. Δύο μέρες μετά η Πυροσβεστική ακόμα προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση. Και το Δικαστικό Μέγαρο, που επίσης εγκαινίασε ο Κ. Σημίτης, βρίσκεται δίπλα ακριβώς σε ποτάμι, που σάρωσε ό,τι βρήκε στο πέρασμά του.

Τον κίνδυνο να παρουσιαστούν μετά τα εγκαίνια του λιμανιού φαινόμενα σαν και τα σημερινά, είχε επισημάνει η ΝΕ Θεσπρωτίας του KKE με ανακοίνωσή της, έχοντας γνώση της προχειρότητας του έργου και των υποδομών της περιοχής. Χαρακτηριστικά είχε επισημάνει ότι «υπάρχουν σοβαρές κακοτεχνίες κύρια όσον αφορά τη διευθέτηση των ρεμάτων που υπήρχαν στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ