Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Πρώτο «στοπ» στις αμβλώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελικά, η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε το νομοσχέδιο που κηρύσσει παράνομη την άμβλωση με τη μέθοδο «μερικής γέννησης», η οποία εφαρμόζεται όταν η μητέρα είναι στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, δίνοντας «λύση» σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα που απασχολούν εδώ και χρόνια τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με 64 ψήφους υπέρ και 34 κατά, η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε το νομοσχέδιο που είχε πάρει την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων την περασμένη Πέμπτη (281 υπέρ 143 κατά), δίνοντας έτσι στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους την ευκαιρία να υλοποιήσει μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του για τις αμβλώσεις.

Το Κογκρέσο είχε επιχειρήσει να περάσει ανάλογη νομοθεσία δύο φορές στο παρελθόν, ωστόσο ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε ασκήσει βέτο, καθώς το νομοσχέδιο δεν εξαιρούσε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη εξαίρεση είναι απαραίτητη στους πολιτειακούς νόμους. Διάφορες οργανώσεις, που υποστηρίζουν το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή, επιμένουν πως αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, ενώ εκτιμούν πως η επικύρωση του νόμου είναι το πρώτο βήμα για να περιοριστούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον οι επιλογές των γυναικών.

Το ίδιο το νομοσχέδιο, όταν θα υπογραφεί και από τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα αποτελεί την πρώτη απαγόρευση της ειδικής αυτής μεθόδου άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, από τη στιγμή που το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών επικυρώθηκε, με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Ρόε εναντίον Γουέιντ, το 1973. Τέλος, η απόφαση αναμένεται να εξεταστεί στα δικαστήρια, την αμέσως επόμενη στιγμή που θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μπους, με τις προσφυγές που αναμένεται να κατατεθούν από όσους αντιδρούν στο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το βρετανικό BBC.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ