Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωτοβουλίες εκτόνωσης;

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι επισκέφτηκαν χτες, σε μια «πρωτοβουλία εκτόνωσης», για το θέμα της διαμάχης μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησία της Ελλάδας, οι μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος και Πειραιώς Καλλίνικος. Η επίσκεψη έγινε και με αφορμή την επέτειο εκλογής του Πατριάρχη στον Οικουμενικό θρόνο.

Για την πρωτοβουλία τους αυτή, οι μητροπολίτες ενημέρωσαν τον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος με δηλώσεις του τη χαρακτήρισε «απολύτως θετική». Μάλιστα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε χτες το βράδυ ότι «είμαστε τεταγμένοι υπέρ της ειρηνικής επιλύσεως της διαφοράς που ανέκυψε» και πως «κάθε σοβαρή προσπάθεια δεν είναι δυνατόν παρά να τυγχάνει της εγκρίσεώς μας». Και ανέφερε ότι «δυο τέτοιες προσπάθειες βρίσκονται εν εξελίξει με την έγκριση μου. Η μια είναι του κ. Ψυχάρη με τον κ. Κασμίρογλου και η άλλη των δύο ιεραρχών». Σημειώνεται ότι οι Στ. Ψυχάρης (σ.σ. πρώην διοικητής του Αγίου Ορους) και Αρ. Κασμίρογλου (σ.σ. αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Ορους) βρίσκονταν χτες στο Φανάρι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκό Πρακτορείου.

Στο μεταξύ, χτες συνάντηση για το θέμα είχαν και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Π. Ευθυμίου. Για τη διένεξη μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας, τοποθετήθηκε και η δήμαρχος Αθηναίων Ν. Μπακογιάννη. «Το θέμα δεν είναι οι πολιτικές του προεκτάσεις. Ούτε πρέπει, ούτε έχει πολιτικές προεκτάσεις, όπως μερικοί προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Εχει όμως αναμφισβήτητα εθνικές προεκτάσεις και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή αυτή η υπόθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ