Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ηπειρος του Ν. Δάμου

Ενα πάθος, που τον συντροφεύει εδώ και δεκαετίες, αυτό για το κλαρίνο και τον τόπο του, μοιράζεται ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Ναπολέων Δάμος, με όσους συνεχίζουν σε μέρες άνυδρες ν' αναζητούν την ομορφιά και την αλήθεια.

Μέσα από το CD με τίτλο «Απειρος γαία» - παραγωγή των μουσικών εκδόσεων «Τρελοβάπορο» και «Μουσική Ακτή» - ο σπουδαίος μουσικός καταθέτει τις εκπληκτικές ερμηνείες του - μα πιο πολύ την ίδια την ψυχή του - προσφέροντας μια μουσική τοιχογραφία της Ηπείρου. Κομμάτι αυτής της περήφανης μα και βασανισμένης γης και ο ίδιος, από πολύ νωρίς άρχισε να αφομοιώνει τις μελωδίες και τους ρυθμούς του τόπου του. Ο πατέρας του έπαιζε βιολί και ο θείος του ντέφι, όργανο με το οποίο ο Ν. Δάμος στα δώδεκα μόλις χρόνια του, έβγαλε τα πρώτα του χρήματα. Επαιξε κοντά στον πατέρα του, με τις κομπανίες του Κώστα Μάτζιου, του Νίκου Καλύβα, των Κίτσου και Γιάννη Χαρισιάδη. Μ' ένα παλιό κλαρίνο Ντο ξεκίνησε αυτοδίδακτα στην αρχή να σχηματίζει απλές μελωδίες. Ενα μεταχειρισμένο Ντο είναι και το πρώτο κλαρίνο, που αγόρασε αργότερα στο Μοναστηράκι, αντί 20 δραχμών, όταν ακολουθώντας την κοινή μοίρα των ξεριζωμένων Ηπειρωτών ήρθε αναζητώντας καλύτερη τύχη στην Αθήνα. Ξεκινώντας να παίζει Σαββατοκύριακα σε ταβέρνες και καφενεία Ηπειρωτών, στη συνέχεια εμφανίζεται σε κέντρα διασκέδασης, ενώ ο σημαντικότερος σταθμός του ως κλαρινίστα υπήρξε η συνεργασία του την περίοδο 1975-1980 με τον εξαίρετο δεξιοτέχνη του κλαρίνου Βασίλη Μπατζή, στο Βελούχι.

Ο δίσκος ξεκινά μ' ένα συγκλονιστικό ηπειρώτικο μοιρολόι, στο οποίο αποκαλύπτεται το μέγεθος και η ποιότητα της ερμηνευτικής δεξιοτεχνίας του Ν. Δάμου. Είναι η αρχή του μελωδικού «ταξιδιού» στο χώρο και στο χρόνο, στη συλλογική μνήμη, στην ηπειρώτικη ψυχή. «Συνοδοιπόροι» του οι μουσικοί: Βασίλης Φάκος (βιολί), Παναγιώτης Μαρκόπουλος (λαγούτο), Μιχάλης Δάμος (ντέφι), Ευάγγελος Γκόγκος (βιολί), Λάμπρος Χαλκιάς (λαγούτο), Γιάννης Κοττάς (ντέφι).


Ρ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ