Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Τέτοιες διασκέψεις δεν προτείνουν λύσεις αλλά ευχολόγια

Επιστολή του προέδρου της ΕΕΔΥΕ για τη μη συμμετοχή του στη Διεθνή Διάσκεψη που διοργανώνει η ΚΕΑΔΕΑ

Επιστολή προς τον Κ. Παπαναγιώτου, πρόεδρο της ΚΕΑΔΕΑ, έστειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ευάγγελος Μαχαίρας. Στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ τονίζει τα παρακάτω:

«Προς τον κ. Κώστα Παπαναγιώτου

Πρόεδρο της ΚΕΑΔΕΑ

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραστώ στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ανθρώπινη Ασφάλεια, τον ΟΗΕ, την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την Κοινωνία των Πολιτών.

Δυστυχώς όμως λόγω της πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης στην καρδιακή μου χώρα, είναι αδύνατο να ανταποκριθώ. Εύχομαι καλή επιτυχία της Διάσκεψης, δεν παραλείπω όμως να σημειώσω ότι όπως προκύπτει από το πρόγραμμα εργασιών που μου στείλατε και αν ήταν δυνατή η παρουσία μου δε θα είχε καμία σημασία, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται κανενός είδους συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε ουσιαστική ή τυπική διαδικασία. Προεδρεύουν ή εισηγούνται εκπρόσωποι όλων των άλλων οργανώσεων μικρών και μεγάλων, σημαντικών και ασήμαντων, πλην του προέδρου της μεγαλύτερης φιλειρηνικής οργάνωσης της χώρας μας. Συνεπώς ούτε η παρουσία μου θα γινόταν αντιληπτή ούτε η απουσία μου θα υποπέσει στην αντίληψη των Συνέδρων.

Ο ουσιαστικός αποκλεισμός τόσον εμού, όσο και της ΕΕΔΥΕ από τη Διάσκεψη αυτή, δεδομένων των μέχρι τούδε καλών σχέσεων μεταξύ ΕΕΔΥΕ και ΚΕΑΔΕΑ, προφανώς οφείλεται σε εκφρασθείσα ή υποτεθείσα επιθυμία της συνδιοργανώτριας (ΙΡΒ), η οποία συνεχίζει κατ' αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστική τακτική της προς τις οργανώσεις - μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Αυτά όμως συνέβαιναν κατά τον προηγούμενο αιώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξαν αντίθετες απόψεις επί διαφόρων θεμάτων (π.χ. για την επίθεση του NATO κατά της Γιουγκοσλαβίας που έγινε με το πρόσχημα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Κατά τον 21ο αιώνα δεν υπάρχει έδαφος για τέτοιες αντιθέσεις, εκτός εάν το ΙΡΒ ήταν υπέρ της επίθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Αφγανιστάν και του Ιράκ και είναι υπέρ των προγραμματιζόμενων πολέμων κατά πολλών άλλων χωρών με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποθέσει κανείς από την αοριστία των δυο από τα τέσσερα θεμάτων της Διάσκεψης με τους τίτλους "Ανθρώπινη Ασφάλεια" και "Κοινωνία των Πολιτών". Ποιος απειλεί την ανθρώπινη ασφάλεια; Δεν κατονομάζεται. Πώς αντιμετωπίζονται οι εχθροί της ανθρώπινης ασφάλειας; Με το φόρουμ της Βαρκελώνης του 2004, τον πολιτισμό και την πολιτική ειρήνης. Αν είναι δυνατόν... Οσο για την Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι ένας θεσμός άξιος υποστήριξης αλλά με αυτόν και μόνο δεν εξασφαλίζεται η παγκόσμια ειρήνη, απλώς και μόνο αναβάλλεται η κήρυξη ή η συνέχιση ενός πολέμου.

Η γνώμη μου είναι ότι σε μια πολυδάπανη Διάσκεψη τεσσάρων ημερών θα μπορούσαν να συζητηθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα ειρήνης (επιθετικότητα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αύξηση εξοπλισμών, παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων, όπως και οι τρόποι αντιμετώπισής τους).

Η έντονη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και η προφανής χρηματοδότηση της Διάσκεψης από την κυβέρνηση, περιορίζουν τις συζητήσεις στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή του NATO, της παραχώρησης βάσεων και ολόκληρου του εθνικού μας χώρου στις επιτιθέμενες Δυνάμεις κλπ.

Ο αποκλεισμός του αντίλογου σ' αυτή την πολιτική ήταν αναγκαίος και επομένως έπρεπε να αποκλειστεί οποιαδήποτε ουσιαστική συμμετοχή του προέδρου, ή άλλων στελεχών της ΕΕΔΥΕ. Αλλά Διασκέψεις χωρίς να ακούγονται όλες οι απόψεις δεν ωφελούν. Δεν αποκαλύπτουν τις αιτίες των προβλημάτων αλλά τις συγκαλύπτουν. Δεν προτείνουν λύσεις, αλλά ευχολόγια.

Με την επιθυμία ουσιαστικής συνεργασίας

Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος ΕΕΔΥΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι άλλοι ομιλητές (2002-11-01 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η δύναμη των λαών (1997-05-25 00:00:00.0)
Οι λαοί, το αντίπαλο δέος της "νέας τάξης" (1997-05-17 00:00:00.0)
Συντονισμένη απάντηση στη "νέα τάξη" (1997-05-15 00:00:00.0)
Συντονισμός και κοινή δράση (1997-05-11 00:00:00.0)
Το κίνημα ειρήνης έχει παρόν και μέλλον (1995-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ