Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ
Στις «ειρηνευτικές» αποστολές ατιμάζεται η σημαία

Ξεκάθαρη η θέση των κομμουνιστών στην ξενοφοβική αντίδραση μερίδας κατοίκων της Ν. Μηχανιώνας, με αφορμή το ποιος μαθητής θα είναι σημαιοφόρος στην επικείμενη παρέλαση

Με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν τις αντεργατικές, αντιμεταναστευτικές πολιτικές της, η ελληνική σημαία μετατράπηκε αυτές τις μέρες σε πόλο διχασμού των κατοίκων της Ν. Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη. Το ψευτοδίλημμα, για το αν δικαιούται ένας αριστούχος Αλβανός υπήκοος να σηκώσει στην παρέλαση την ελληνική σημαία, και η ξενοφοβική αντίδραση μερίδας των κατοίκων της πόλης αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί του δικομματισμού, αφού συντελεί στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων της πόλης από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ πήρε θέση στο ζήτημα που εξελισσόταν στη Ν. Μηχανιώνα, καλώντας το λαό της πόλης να μην εγκλωβιστεί σε ψευτοδιλήμματα, αλλά από κοινού με τους μετανάστες να αντιπαλέψει τις πολιτικές εκείνες, που εξαπολύουν επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και καλλιεργούν την ξενοφοβία. Μακριά από την εξ αποστάσεως κριτική που επέλεξαν κάποιες δυνάμεις και τις ανέξοδες φανφάρες για θεσμικές λύσεις στο πρόβλημα, οι κομμουνιστές συζήτησαν με τους κατοίκους της πόλης, επιχειρώντας να αναδείξουν τις πραγματικές αιτίες της πόλωσης και να τους ενημερώσουν πόρτα πόρτα για τη θέση του Κόμματος.

«Η ελληνική σημαία ατιμάζεται, όταν παρελαύνει ανάμεσα σε πτώματα και ερείπια στις δήθεν ειρηνευτικές αποστολές, όχι όταν τη σηκώνει ένας αριστούχος αλλοδαπός μαθητής», επισήμανε στους κατοίκους της Ν. Μηχανιώνας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, στη διάρκεια μαζικής εξόρμησης που έγινε προχθές και οργανώθηκε από την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης. «Η θέση μας είναι ότι μέσα σε τόσα προβλήματα η τοπική κοινωνία πρέπει να αναπτύξει και να εκδηλώσει κι άλλες ευαισθησίες και ανησυχίες και προπάντων να μη συγχέει τους συμβολισμούς που εκπέμπει η ελληνική σημαία με αυτά που λέγονται και χωρίζουν τους λαούς. Την ίδια στιγμή, είναι επικίνδυνο να πείθεται ο απλός εργαζόμενος ότι η ελληνική σημαία χωρίζει, διαιρεί και τελικά, από ένα σύμβολο ειρήνης, πολιτισμού, εργασίας και μόχθου, γίνεται ο πομπός διαίρεσης και εχθρότητας», κατέληξε ο Γ. Χουρμουζιάδης.

Τέλος στην κόντρα;

Προσωρινά τέλος στην κόντρα, που επί δεκαπέντε ολόκληρες μέρες πόλωσε την κοινωνία της Ν. Μηχανιώνας και ξεσήκωσε πρωτόγνωρη θύελλα αντιδράσεων, μεθοδευμένες από φορείς της πόλης, έδωσε χτες ο νεαρός Αλβανός υπήκοος Οδυσσέας Τσενάι. Με έντονα στο πρόσωπο τα σημάδια της απογοήτευσης και με μεγάλη δόση πικρίας στα λόγια του, παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να σηκώσει σαν αριστούχος τελειόφοιτος τη σημαία του Λυκείου Ν. Μηχανιώνας στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε φέτος για δεύτερη φορά, αφού μόλις πριν τρία χρόνια ο ίδιος μαθητής αναδείχτηκε ξανά πρώτος μεταξύ των συμμαθητών του στη Γ` Γυμνασίου και κάτω από το βάρος των αντιδράσεων αρνήθηκε να είναι σημαιοφόρος στην παρέλαση. Φέτος, ο Οδυσσέας Τσενάι ακολούθησε την ίδια τακτική, κάνοντας λόγο για ρατσιστική συμπεριφορά της πλειοψηφίας των συμμαθητών και των κατοίκων εναντίον του, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε και την απογοήτευσή του, αφού διαπίστωσε ότι τίποτα δεν άλλαξε στη συνείδηση των συμπολιτών του την τελευταία τριετία.

Ψηφοθηρική σιγή

Παρά το θόρυβο που δημιούργησε το περιστατικό μέσα και έξω από τα όρια της τοπικής κοινωνίας, η σιγή που τήρησαν οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη Ν. Μηχανιώνα είναι ενδεικτική της ψηφοθηρικής τακτικής που ακολουθεί ο δικομματισμός. Από κοντά και ο Συνασπισμός, που απέφυγε να θίξει τα βαθύτερα πολιτικά αίτια που γεννούν τέτοια φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού και, διά του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου, αρκέστηκε στη διαπίστωση του προβλήματος, προτείνοντας γενικόλογα τη «διακομματική», θεσμική αντιμετώπισή του.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την έξαρση των ξενοφοβικών φαινομένων, κυρίως στις περιοχές της επαρχίας που φιλοξενούν πολλούς οικονομικούς μετανάστες, επιχείρησε πριν τρία χρόνια να διαφημίσει τη δήθεν φιλομεταναστευτική πολιτική της. Στις 26 Οκτώβρη του 2000 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πρώτη διαμάχη στη Ν. Μηχανιώνα, εξέδωσε Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο επιτρεπόταν στους αριστούχους αλλοδαπούς μαθητές να γίνονται σημαιοφόροι στις εθνικές επετείους. Η τυπική κατοχύρωση της «ισοτιμίας» Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών αποτελεί άλλοθι στη βαθιά ταξική και άγρια εκμεταλλευτική πολιτική της απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες, η οποία μάλιστα ενισχύεται ύστερα και από τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ για τη μετανάστευση.

«Ξεσπάθωσαν» μετά την καταιγίδα

Μετά την μπόρα και αφού ο νεαρός μαθητής εκδήλωσε την επιθυμία του να μην είναι τελικά σημαιοφόρος, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ετοιμάζεται να οργανώσει προεκλογική φιέστα στη Ν. Μηχανιώνα, προκειμένου να συζητήσει με τους κατοίκους την ανάγκη «η Θεσσαλονίκη να συντηρήσει το ιστορικό της πλεονέκτημα να επιδιώκει τη δημιουργική σύνθεση των απόψεων και να αποδεικνύει ότι είναι κοινωνία της κατανόησης και της επιείκειας» (!). Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος της Ν. Μηχανιώνας, που με τη μεσοβέζικη στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και με την προχθεσινή ανοιχτή του σύνταξη με όσους αντιδρούσαν στο να κρατήσει ο αλλοδαπός μαθητής τη σημαία, ανατροφοδοτούσε την πόλωση και έριχνε νερό στο μύλο της ξενοφοβικής αντιμετώπισης των μεταναστών στο δήμο του.

Οι χθεσινές ετεροχρονισμένες παρεμβάσεις εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προμηνύουν ότι η Ν. Μηχανιώνα θα συνεχίσει να αποτελεί για τις επόμενες μέρες το γήπεδο του δικομματικού προεκλογικού καυγά. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και στέλεχος της ΝΔ, Π. Ψωμιάδης, «ευχαρίστησε» χθες με δηλώσεις του τον αλλοδαπό μαθητή, «που μας έδωσε πίσω τη σημαία», ενώ ο Θ. Πάγκαλος παρακίνησε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα στον Οδυσσέα Τσενάι την ελληνική υπηκοότητα. Τον αποπροσανατολισμό του λαού της Ν. Μηχανιώνας και της κοινής γνώμης ευρύτερα, από τα πραγματικά προβλήματα που γεννούν οι πολιτικές του δικομματισμού, φαίνεται πως αναλαμβάνουν τώρα εργολαβικά οι γνωστοί «προοδευτικοί» και «σκοταδιστές» των δύο κομμάτων, προς άγραν ψήφων στις επερχόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ