Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Να εμπνεύσουμε τη νεολαία με την πρόταση του ΚΚΕ

Ανακοίνωση του ΚΣ της Οργάνωσης

Τριάντα πέντε χρόνια στην πρώτη γραμμή των νεανικών αγώνων, γιορτάζει φέτος η ΚΝΕ και συνεχίζει τη δυναμική πορεία της, παλεύοντας να πάρει η νεολαία τη θέση της στο πλευρό της εργατικής τάξης, στο μεγάλο Λαϊκό Μέτωπο και στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία: το σοσιαλισμό. Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ συνεδρίασε την προηγούμενη Κυριακή (19 Οκτώβρη), απασχολήθηκε - ανάμεσα σε άλλα - με τον εορτασμό της επετείου των 35 χρόνων από την ίδρυση της Οργάνωσης, σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις για τα 85 χρόνια του ΚΚΕ και εξέδωσε μια ανακοίνωση για το περιεχόμενο αυτού του εορτασμού, τα διδάγματα από την πλούσια αγωνιστική πορεία της Οργάνωσης και τις σημερινές απαιτήσεις για την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και τη δράση της στη νέα γενιά.

«Η ΚΝΕ γιορτάζει φέτος 35 χρόνια από την ίδρυσή της, 35 χρόνια πρωτοπόρας δράσης στο νεολαιίστικο κίνημα της χώρας, 35 χρόνια στο πλάι του ΚΚΕ», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ και υπογραμμίζει: «Σήμερα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η συνολική πορεία της δικαιώνει πλήρως την απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την ίδρυσή της ΚΝΕ το Σεπτέμβρη του '68 στα πιο μαύρα χρόνια της Αμερικανοκίνητης Χούντας.

Πλούσια ιστορική αγωνιστική πορεία

Η ΚΝΕ ιδρύθηκε το '68 ως ιστορική συνέχεια της ηρωικής ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας), που είχε σταθεί στο πλάι του ΚΚΕ από το 1922 ως το 1943. Η ΚΝΕ παράλληλα ενσαρκώνει την εμπειρία των συνεπών πρωτοπόρων οργανώσεων νεολαίας που έδρασαν στα δύσκολα χρόνια από το '43 ως και το '68. Η εμπειρία της αυτή μεταγγίστηκε από το ΚΚΕ, το οποίο ήταν όλα τα χρόνια, σε κάθε διαφορετική περίοδο, εμπνευστής αυτών των νεολαιίστικων οργανώσεων. Η ΚΝΕ, λοιπόν, είναι κληρονόμος της θρυλικής ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων), αλλά και των αγωνιστικών παραδόσεων της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη».


Ολα αυτά τα χρόνια η ΚΝΕ αταλάντευτα:

  • Αγωνίζεται για την υπεράσπιση, κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Οργανώνει την πάλη της νεολαίας για τα δικαιώματά της στη δουλιά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στην άθληση, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε νέου.
  • Παλεύει στο πλευρό του ΚΚΕ και με την καθοδήγησή του για την οργάνωση και διαπαιδαγώγηση της νεολαίας στον αγώνα για μια κοινωνία ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για τη νέα κοινωνία, το Σοσιαλισμό, που θα κατακτηθεί ως αποτέλεσμα της επαναστατικής αντικατάστασης του καπιταλιστικού συστήματος.
  • Προσπαθεί όλο και αποτελεσματικότερα να διαπαιδαγωγεί τα μέλη της και ευρύτερα την ελληνική νεολαία με τα ιδανικά και τις αξίες του επιστημονικού σοσιαλισμού, του προλεταριακού διεθνισμού, της ειρήνης και της δημοκρατίας, στο πνεύμα των πλούσιων αγωνιστικών και πατριωτικών παραδόσεων της εργατικής τάξης και του λαού μας. Προσπαθεί να διαδίδει πλατιά στη νεολαία την κοσμοθεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού και φροντίζει αδιάκοπα για τη δημιουργική αφομοίωσή της από τα μέλη της.

Από τους βασανιστικούς και επίπονους νεολαιίστικους Αντιδικτατορικούς Αγώνες των πρώτων χρόνων της δικτατορίας ως το μεγαλειώδη ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το '73, αλλά και αργότερα στη Μεταπολίτευση, στους αγώνες για τη δικαίωση των συνθημάτων του Νοέμβρη, ως και τους σημερινούς αγώνες για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλιά, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, η ΚΝΕ βρέθηκε πάντα πρωτοπόρα, έβαλε τη σφραγίδα της στο κίνημα, αλλά και στη συνείδηση της νεολαίας. «Με το Φεστιβάλ, την πολύμορφη δράση μας, με την εφημερίδα μας, τον "Οδηγητή" και με άλλα αμέτρητα υλικά, με την παρέμβαση στον τομέα της Τέχνης και της δημιουργίας, η Οργάνωσή μας άνοιγε και εξακολουθεί να ανοίγει νέους δρόμους και ορίζοντες στη ζωή της νεολαίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΣ.

Η ΚΝΕ παρά της τρικυμίες κράτησε ψηλά τη σημαία του αγώνα, των ιδανικών, των αξιών και αρχών της. Δεν την υπέστειλε ούτε στις εποχές της αποστράτευσης και της απογοήτευσης. Με την ιδεολογική - πολιτική καθοδήγηση του ΚΚΕ και με την αδιάκοπη στήριξή του, συνέχισε κόντρα στο ρεύμα ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η ιστορική πορεία της ΚΝΕ αναδεικνύει τον αναντικατάστατο ρόλο της, επιβεβαιώνει το χαρακτήρα της, αποδεικνύει ότι «ΚΝΕ γερή και μαζική» είναι προϋπόθεση για την ουσιαστική ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος σε προσανατολισμό που θα χτυπά τις πραγματικές αιτίες όσων ταλανίζουν τους νέους, προϋπόθεση για να καθίσταται αποτελεσματική η πάλη του.

Με το ΚΚΕ στο δρόμο για το Σοσιαλισμό

«Σήμερα, με αισιοδοξία και σιγουριά, ακουμπώντας με εμπιστοσύνη στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ και στην πρωτοπόρα κοσμοθεωρία του, με ακλόνητη πίστη πως η δύναμη της εργατικής τάξης και της ταξικής πάλης είναι αυτή που θα οδηγήσει στον κόσμο που οραματιζόμαστε, συνεχίζουμε», επισημαίνει το ΚΣ της Οργάνωσης και προσθέτει:

«Τρία σχεδόν χρόνια μετά το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και δυο μετά το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ καθημερινά προσπαθούμε:

  • Να αφομοιώνουμε δημιουργικότερα τις αποφάσεις, να τις προσεγγίζουμε με βάση την πλούσια εμπειρία που τις επιβεβαιώνει.
  • Να γινόμαστε πιο ώριμοι, πιο ικανοί, πιο αποτελεσματικοί στην κινητοποίηση της νεολαίας και τη συσπείρωσή της σε Αντιιμπεριαλιστικούς Αντιμονοπωλιακούς στόχους, πιο αποτελεσματικοί στην προσπάθεια η νεολαία να πάρει τη θέση που της ανήκει στο πλάι της εργατικής τάξης, του Λαϊκού Μετώπου, στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, το σοσιαλισμό.

Ιδιαίτερα σήμερα, που ενόψει των εκλογών εκτυλίσσεται μια προσπάθεια ώστε η νεολαία να στριμωχτεί στη γωνία, να εγκαταλείψει ακόμα και στοιχειώδεις διεκδικήσεις, πιστεύουμε ότι ο ουσιαστικότερος τρόπος να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τα 35 χρόνια της ΚΝΕ, αλλά και τα 85 χρόνια του Κόμματος μας είναι:

  • Να κάνουμε όσο γίνεται πιο πλατιά στη νεολαία γνωστή την πρόταση του ΚΚΕ.
  • Να εμπνεύσουμε τη νεολαία με αυτή την πρόταση, ώστε να πιστέψει στη δύναμή της και στη δυναμική του αγώνα της στο πλάι της εργατικής τάξης και του κόμματός της.
  • Να συμβάλουμε έτσι στο να ενισχύσει η νεολαία ολόπλευρα το ΚΚΕ - με τη δράση, την ψήφο και τη συστράτευσή της - ώστε να πάει πραγματικά μπροστά ο αγώνας, όχι μόνο για τις επιμέρους κατακτήσεις του σήμερα, αλλά συνολικά για τον κόσμο που μας ανήκει».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ