Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Συνεχίζουν και σήμερα ενάντια στην ποινικοποίηση

Οργιο εκβιασμών και πιέσεων για το ξεπούλημα και το σπάσιμο της απεργίας. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες οι ταξικές δυνάμεις πίεζαν να γίνει σεβαστή η θέληση των απεργών για συνέχιση

Συντριπτική για την κυβέρνηση, ομόφωνη, εκφρασμένη δυναμικά και με απόλυτη συμμετοχή στην απεργία απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη τη χώρα, βροντοφωνάχτηκε χτες η απόφαση των εργαζομένων στους δήμους της χώρας να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους, αψηφώντας τη σε βαθμό αίσχους συντονισμένη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των αστικών μέσων ενημέρωσης και των ξεπουλημένων ηγεσιών να επιβάλλουν λήξη της απεργίας.

Ως τις πρώτες πρωινές ώρες στο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ) οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αξίωναν να γίνει σεβαστή η ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση των απεργών να συνεχιστεί ο απεργιακός αγώνας. Μέχρι τις 10.45 η πλειοψηφία που διαμορφωνόταν στο σώμα ήταν καθαρά υπέρ της συνέχισης της απεργίας. Ωστόσο, τελευταία στιγμή, ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και ΔΑΚΕ (ΝΔ) έδειξαν να ευθυγραμμίζονται με τις άνωθεν κομματικές εντολές και κατέθεσαν πρόταση για αναστολή της απεργίας αν αυτή κηρυσσόταν παράνομη από το δικαστήριο. Και ω του θαύματος, στις 11.30 ανακοινώθηκε από ραδιοφώνου είδηση ότι το δικαστήριο αποφάσισε να κηρύξει παράνομη την απεργία. Απεργοί έκαναν δυναμικά καθαρό στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και τους συνοδοιπόρους τους ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το ξεπούλημα του αγώνα. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν με διαρκείς διακοπές για συνεννοήσεις των κυβερνητικών και των νεοδημοκρατών με εξωσυνδικαλιστικά κέντρα για την εξεύρεση φόρμουλας ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο μαλακά το επιχειρούμενο ξεπούλημα. Ενώ την ίδια ώρα η οργή φούντωνε έξω από την αίθουσα...

Τελικά πάρθηκε απόφαση για συνέχιση της απεργίας σήμερα με αίτημα ενάντια στην ποινικοποίηση και 48ωρη αποχή το Σαββατοκύριακο. Αύριο, Σάββατο, θα συνέλθει πάλι το Γενικό Συμβούλιο για νεότερη απόφαση.

Οι προκλητικές παρεμβάσεις για την πάση θυσία λήξη της απεργίας είχαν εκδηλωθεί από νωρίς. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιστράτευσαν επιφανή στελέχη τους στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) για να λήξει η απεργία. Πρώτα η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), μέσω του προέδρου της και μέλους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλου και ακολούθως η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, ανέλαβαν το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στην οικονομική και πολιτική εξουσία και την Ομοσπονδία των Εργαζομένων, προτείνοντας παύση και... διάλογο! Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), η οποία σε πλήρη σύμπνοια με την ΚΕΔΚΕ πρότεινε δεκαήμερη αναστολή της απεργίας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, δήλωνε πρόθυμος να προχωρήσει «και αύριο το πρωί» - όπως είπε - σε διάλογο με την Ομοσπονδία, όμως μόνο για τα θεσμικά ζητήματα και απειλούσε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των εργαζομένων με τη δικαστική απόφαση, δηλαδή θα επιστρατευτούν! Οι απειλές, όμως, συνεχίστηκαν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, την πρόταση της Νομαρχίας Αθηνών για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους. Την κεντρική κατεύθυνση για το σπάσιμο της απεργίας πάση θυσία την είχε δώσει από το πρωί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όπως ομολόγησε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μύθος... (2007-07-27 00:00:00.0)
Τα έργα και οι ημέρες τους στην ΚΕΔΚΕ (2006-10-01 00:00:00.0)
Η Βαλεντίνα κι ο Ανατόλι (2004-06-15 00:00:00.0)
Μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των δημοτών (2003-08-27 00:00:00.0)
Τα αιτήματα παραμένουν (2000-02-19 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο το ΚΚΕ! (1998-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ