Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα Κρεμλίνου - «Yukos»

ΜΟΣΧΑ.--

Οι ρωσικές δικαστικές αρχές έδωσαν χτες εντολή να δεσμευτεί το μερίδιο ελέγχου των μετοχών της πετρελαϊκής εταιρίας «Yukos» που ανήκουν στον γενικό διευθυντή της Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και τους συμμάχους του. Ο Χοντορκόφσκι συνελήφθη το Σάββατο. Από το γραφείο της Εισαγγελίας της Μόσχας επιβεβαιώθηκε η δέσμευση του 53% των μετοχών.

Η υπόθεση «Yukos» που συνταράσσει τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες είναι ενδεικτική της κόντρας μεταξύ των διάφορων συνασπισμών ολιγαρχών που έχει ξεσπάσει για το ποιος θα ελέγχει στρατηγικούς τομείς της οικονομίας αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Χοντορκόφσκι χρηματοδοτούσε πολιτικούς αντιπάλους του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ από την πλευρά τους συνεργάτες του Προέδρου επιθυμούν να πάρουν τον έλεγχο του πετρελαϊκού τομέα στα χέρια τους.

Ο Πούτιν πάντως χτες, εν μέσω νέας πτώσης του Χρηματιστηρίου, συναντήθηκε με «ξένους επενδυτές» προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι η σύλληψη Χοντορκόφσκι δε θα σημάνει γενικότερη αναδιανομή της «πίτας».

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης πάντως είναι και η δήλωση του Ρίτσαρντ Περλ, από τους κορυφαίους συμβούλους του Πενταγώνου, ότι η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί από την G8 μετά τη φυλάκιση του επιχειρηματία, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Πενταγώνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ