Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Επικύρωσαν ένα γενναίο μποναμά στους βιομήχανους

Την ώρα που αναγκάζουν τον άνεργο να ζήσει με 11 ευρώ τη μέρα

Οι απολυμένοι το 'χουν βούκινο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι

Motion Team

Οι απολυμένοι το 'χουν βούκινο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι
Να βγει από το τέλμα των προεκλογικών δημοσκοπήσεων, χωρίς όμως να μετακινηθεί ούτε μια μοίρα από την αντεργατική της πολιτική, επιχείρησε χτες η κυβέρνηση, ξαναζεσταίνοντας τη «σούπα» των δήθεν μέτρων για την απασχόληση.

Για πολλοστή φορά μέσα στις τελευταίες εβδομάδες επανέλαβε τα ίδια ακριβώς μέτρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει με τη «Χάρτα Σύγκλισης». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «παίζει το χαρτί» της απασχόλησης, ευελπιστώντας ότι όλο και κάποιους μπορεί να εξαπατήσει. Η χτεσινή τετράωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και οι ίδιες οι ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν την εδώ κι ένα πεντάμηνο διατυπωμένη εκτίμηση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (25/5/2003), πως «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα έρθει αρωγός τους και ότι θα θελήσει να αντιμετωπίσει στα σοβαρά το δικαίωμά τους για δουλιά. Ομήρους τους θέλει και μόνον. Ιδιαίτερα σε συνθήκες παρατεταμένης εκλογικής περιόδου».

Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση υιοθετεί στην καθημερινή της προπαγάνδα τη διαφημιστική αρχή της επανάληψης. Η δύναμη δεν είναι στο ίδιο το περιεχόμενο του μηνύματος, αλλά στην ατέρμονη επανάληψή του. Γιατί όσον αφορά στο ίδιο το περιεχόμενο των μέτρων, η κυβέρνηση μένει αμετακίνητη στους εξής άξονες:

- Στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας, γενναία ενίσχυση των επιχειρήσεων, προκειμένου να κάνουν κάποιες προσλήψεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέβασε αυτόν τον μποναμά στην κατά 15% μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

- Μέτρα που θα προωθούν τη μερική απασχόληση και θα αντικαθιστούν τη σταθερή πλήρη εργασία, έτσι ώστε να επιτευχτούν οι δείκτες που έχει θέσει η στρατηγική της Λισαβόνας. Η «πλήρης απασχόληση» που έχει ως στόχο η κυβέρνηση σημαίνει ότι η μία θέση εργασίας μοιράζεται σε 2-3 εργαζόμενους. Το μοντέλο της υποαπασχόλησης, της μισής αμοιβής, της μισής ασφάλισης, είναι το όραμα της κυβέρνησης και για μετά τις εκλογές.

- Ανακύκλωση των ανέργων μέσα από τα γνωστά προγράμματα για νέες ευκαιρίες απασχόλησης, κατάρτισης και επανακατάρτισης, ώστε πλασματικά να μειώνεται το ποσοστό ανεργίας.

- Ο ΟΑΕΔ από οργανισμός επιδότησης των ανέργων μετατρέπεται σε οργανισμό επιδότησης των επιχειρήσεων, ώστε να μειωθεί και το μισθολογικό κόστος και να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

- Το δημόσιο γίνεται πρωταγωνιστής στην επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ενα τέτοιο αποφασιστικό βήμα γίνεται με την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και τις 25.000 προσλήψεις που προβλέπονται σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα.

Στις χτεσινές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός θέλοντας να δικαιολογήσει την κατάσταση στον τομέα της ανεργίας επικαλέστηκε τους μετανάστες, «οι οποίοι - όπως είπε - σε πολύ μεγάλο ποσοστό βρήκαν δουλιά στην Ελλάδα». Αποκρύπτει βέβαια ο πρωθυπουργός ότι τους μετανάστες η κυβέρνησή του τους μετέτρεψε σε φτηνό εργατικό δυναμικό, εξασφαλίζοντας έτσι τεράστια κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Οτι τουλάχιστον 500.000 ξένοι εργάτες, σε καθεστώς ομηρίας, χωρίς κανένα εργατικό δικαίωμα έγιναν βορά στα γκέτο της εργοδοσίας.

Επικαλέστηκε επίσης το γεγονός ότι «ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού με μετακίνηση νέων αγροτών προς τα αστικά κέντρα». Δε λέει βέβαια ότι το ξεκλήρισμα των αγροτικών νοικοκυριών είναι αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής και της ΕΕ. Οτι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, την οποία πιστά υπηρετεί, έχει μειώσει κατακόρυφα τα εισοδήματα των μικρομεσαίων αγροτών, οδηγώντας και αυτούς στην ανεργία των αστικών κέντρων, δίπλα στους άνεργους εργάτες των κλειστών εργοστασίων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την απασχόληση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επιγραμματικά σημείωσε: «Για εκατοστή φορά ο πρωθυπουργός μας θύμισε ότι εφαρμόζει και θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που μοιράζει μια θέση εργασίας σε τρεις ανέργους».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα, τα νέα προγράμματα του 2004, που επειγόντως η κυβέρνηση βάζει σε ισχύ από το Νοέμβρη, αφορούν 153.000 ανέργους. Τη μερίδα του λέοντος παίρνει η κατάρτιση με 53.825 θέσεις, οι λεγόμενες ευκαιρίες απασχόλησης 44.100 θέσεις, ενώ ένας άλλος αριθμός θα υλοποιηθεί μέσα από τα ΠΕΠ, 30.000 αφορούν θέσεις επανακατάρτισης και 26.000 τις συνοδευτικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι μέσα από την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, η κυβέρνηση αυξάνει και το ποσοστό επιδότησης των επιχειρήσεων, καθώς και το χρόνο της επιδότησης. Ο ΟΑΕΔ διαθέτει τεράστια κονδύλια από τις εργατικές εισφορές για να χρηματοδοτηθούν οι βιομήχανοι, ενώ την ίδια στιγμή τα 2/3 των ανέργων δε λαμβάνουν ούτε το πενιχρό επίδομα ανεργίας, που και αυτό είναι στα εξευτελιστικά επίπεδα των 11,3 ευρώ την ημέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ