Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή με το ΠΑΜΕ

Σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια καλούν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ τους συναδέλφους τους την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Νοέμβρη, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, για να διεκδικήσουν μέσα από τις γραμμές του μετώπου την Παιδεία των λαϊκών αναγκών, καταγγέλλοντας την πολιτική που γεννά τα προβλήματα και στην Παιδεία. Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι διοργανώνεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ απεργιακά συλλαλητήρια διοργανώνονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Μπροστά στη 48ωρη απεργία, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου τα αιτήματα του κλάδου, καταγγέλλοντας για μια ακόμα φορά τη στάση της κυβέρνησης που αρνείται το διάλογο τόσο για τα οικονομικά όσο και για τα θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, δείχνοντας την αντίληψη της πλειοψηφίας του ΔΣ, που αναζητά διέξοδο στο διάλογο αντί για τους αγώνες μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αναλύοντας τα αιτήματα, το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, επισημαίνει ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία είναι οι χαμηλότερες ανάμεσα σε 18 άλλα κράτη και φτάνουν μόλις το 1,5% του ΑΕΠ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ επισημαίνει ότι η καθήλωση των δαπανών στο 3,4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε, διαψεύδει τις εξαγγελίες για σταδιακή αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%. Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ αναφέρθηκαν, επίσης, στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι με αυτό δεν καλύπτονται ούτε οι απώλειες του εισοδήματος των εκπαιδευτικών και εισάγεται η σύνδεση μισθού αποδοτικότητας.

Προς ανατροπή
των εργασιακών σχέσεων

Στο μεταξύ, με επέκταση του απαράδεκτου καθεστώτος των ωρομισθίων εκπαιδευτικών που γενικεύει τη μερική απασχόληση και στην εκπαίδευση, επιχειρεί τώρα το υπουργείο Παιδείας να καλύψει τα κενά, που η ΟΛΜΕ υπολογίζει σε 3.000 περίπου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ σε 2.500 υπολογίζονται στην πρωτοβάθμια. Κοντά στις ελλείψεις, αναστάτωση προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να τις καλύψει με συμπτύξεις τμημάτων, καταργήσεις τάξεων υποδοχής, φροντιστηριακών τμημάτων για τους αλλοδαπούς μαθητές και ενισχυτικής διδασκαλίας, επιβάλλοντας υποχρεωτικές υπερωρίες και μετακινήσεις εκπαιδευτικών και τώρα, με ωρομίσθιους, κάτι που σύμφωνα με την ΟΛΜΕ στερείται νομιμότητας. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση «αφού άφησε σκόπιμα ενάμιση μήνα να υπολειτουργούν τα σχολεία με χιλιάδες κενά, έρχεται σήμερα προκλητικά και προσλαμβάνει ωρομισθίους αντί για αναπληρωτές, μοιράζοντας έτσι τη φτώχεια». Σημειώνει ότι το όλο εγχείρημα έχει στόχους: «Να γενικεύσει τη μερική απασχόληση και στην εκπαίδευση, να θέσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε πολιτική ομηρία. Μπροστά, μάλιστα, στις εκλογές, θα εκβιάσει την ψήφο τους τάζοντας μελλοντικές ρυθμίσεις. Να επιχειρήσει στο άμεσο μέλλον την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση της οργανικής θέσης και της μονιμότητας».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, αφού επισημαίνει τις ευθύνες των κομμάτων που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές και όσων συνήργησαν στην πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών, καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν θέση στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που γεννά την ακριβοπληρωμένη αμάθεια, τη φτώχεια και την ανεργία, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, τον πόλεμο. Να κάνουν το αποφασιστικό βήμα, ενισχύοντας με την ψήφο και τη δράση τους την ΕΣΑΚ ΔΕΕ και με τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, το μέτωπο της ταξικής αντεπίθεσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις (2004-06-08 00:00:00.0)
Απεργούν αύριο οι καθηγητές (2002-02-07 00:00:00.0)
«Απεργούμε περιφρουρώντας τα αιτήματά μας» (2002-02-06 00:00:00.0)
Απεργούν και διαδηλώνουν σήμερα (2002-01-15 00:00:00.0)
«Ποδαρικό» με αξιολόγηση (2001-12-28 00:00:00.0)
Για απεργίες συζητούν οι δάσκαλοι (2000-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ