Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους απεργούς της FORD

Με μηνύματα συμπαράστασης το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας εξέφρασε την ταξική του αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας FORD στην πόλη GENK του Βελγίου ενάντια στην απόφαση της πολυεθνικής να πετάξει στο δρόμο 3.000 εργάτες. Ανέδειξε ταυτόχρονα και την ανάγκη του συντονισμού των αγώνων των εργαζομένων όλης της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν την κοινή επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις από την ίδια πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου για όλη την εργατική τάξη.

Το κάλεσμα των αγωνιστών εργαζομένων στο Βέλγιο για έκφραση αλληλεγγύης βρήκε άμεση ανταπόκριση από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στο μήνυμά του το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της πολυεθνικής FORD και τονίζει ότι οι εξελίξεις και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν καθημερινά την αναγκαιότητα του συντονισμού των εργαζομένων όλης της Ευρώπης και της αλληλεγγύης μεταξύ τους. Σημειώνει ότι η ισχυροποίηση του αγωνιστικού ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη.

Αναφερόμενο το ΠΑΜΕ ειδικότερα σ' αυτές τις εξελίξεις, τόνιζε, ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση και ανατροπές σε βάρος των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η σταθερή εργασία περιορίζεται, οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Το εισόδημα συρρικνώνεται. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα χτυπιούνται. Τα δημοκρατικά δικαιώματα περιορίζονται. Πρωταγωνιστής στην επίθεση αυτή είναι το πολυεθνικό κεφάλαιο. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το ξαναμοίρασμα των αγορών, η συγκέντρωση του παραγόμενου πλούτου στα χέρια μιας χούφτας μονοπωλίων και πολυεθνικών έχουν σαν αποτέλεσμα την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Ταυτόχρονα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έλαβαν οι εργαζόμενοι της FORD από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» που σημείωνε, ότι μοναδικός δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο πανεργατικός αγώνας σε κάθε χώρα και σε όλη την Ευρώπη, για τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου που θα αναμετρηθεί με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά το οποίο επισήμαινε, ότι πληρώνουν και αυτοί την ίδια πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου που καταπατά δικαιώματα και κατακτήσεις και τους καλούσε να αγωνιστούν ενωμένοι όχι μόνο για την απόκρουσή της αλλά και την ανατροπή της.

Σε απάντηση των μηνυμάτων από το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα ο πρόεδρος του σωματείου της FORD χαρακτήρισε ανεκτίμητη τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Βελγίου, τη στιγμή που, όπως σημείωνε, κυβέρνηση και εθνικοί εκπρόσωποι συνδικάτων δίνουν το χέρι τους σ' αυτή την πολυεθνική που δε σέβεται ούτε τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφτηκαν με τις κυβερνήσεις.

Οι απεργοί της FORD στην επιστολή τους προς το ΠΑΜΕ ανέφεραν ότι η πολυεθνική πετάει στο δρόμο 3.000 εργαζόμενους από τους 9.000 συνολικά αν και είχε υπογράψει τον Οκτώβρη του 2002 συλλογική σύμβαση με τα συνδικάτα που προέβλεπε διατήρηση των θέσεων ως το 2006 ενώ η κυβέρνηση του Βόρειου Βελγίου υποσχέθηκε «δώρο» 56 εκατομμύρια ευρώ στην πολυεθνική για να κάνει 900 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις. Πριν από αυτό όμως η πολυεθνική από το 1993 είχε εισάγει τη νυχτερινή εργασία, δουλιά τα Σαββατοκύριακα και υποαπασχόληση, με αποτέλεσμα τα κέρδη της να φτάσουν τα 56 δισ. δολάρια ενώ φέτος μόνο το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με κέρδη 1,5 δισ. δολάρια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ