Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εργα και ημέρες» της «Halliburton» στο Ιράκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο πιο βάρβαρη είναι μια επιδρομή, όσο πιο πολλά ερείπια αφήνει πίσω της, τόσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη των πολυεθνικών που αναλαμβάνουν στη συνέχεια την «ανοικοδόμηση». Αυτό συμβαίνει και με την αμερικανική «Halliburton», η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 80% και τα κέρδη της τετραπλασιάστηκαν, εξαιτίας των «έργων» που έχει αναλάβει στο Ιράκ.

Η «Halliburton», βεβαίως, δεν είναι μια τυχαία εταιρία. Θεωρείται ο μεγαλύτερος κολοσσός στον τομέα της πετρελαιοβιομηχανίας και της παροχής υπηρεσιών. Γενικός διευθυντής της ήταν μέχρι το 2000 ο Ντικ Τσένι, σημερινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Φαίνεται όμως ότι οι δεσμοί του Τσένι με την εταιρία δεν κόπηκαν μετά την εκλογή του. Οπως αποκαλύφθηκε, πριν ένα χρόνο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να λαμβάνει «αποζημίωση» ύψους 150.000 δολαρίων το χρόνο, ενώ διαθέτει περισσότερες από 430.000 μετοχές της «Halliburton»..!

Επομένως, δεν είναι παράξενο για τους πολιτικούς αντιπάλους (και όχι μόνον αυτούς) του Τσένι ότι μιλούν για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, αφού ο αντιπρόεδρος έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίζει τα καλύτερα συμβόλαια «ανοικοδόμησης» του Ιράκ, για την αγαπημένη του εταιρία.

Οπως, παραδείγματος χάριν, τα συμβόλαια που έκλεισε η αμερικανική κυβέρνηση με την εταιρία «Kellog Brown & Root», θυγατρική της «Halliburton», για μια σειρά έργων από την αποκατάσταση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράκ μέχρι την τροφοδοσία του αμερικανικού στρατού.

Η «Kellog Brown & Root» έχει καταγραμμένη στο μητρώο της μια αμαρτωλή σχέση με το αμερικανικό Δημόσιο, αφού βρέθηκε τουλάχιστον δύο φορές τα έξι τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των υπηρεσιών λογιστικού ελέγχου για υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών της. Πέρυσι, μάλιστα, κατέβαλε 2 εκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο για τη μια από τις δύο υποθέσεις.

Πριν από λίγες μέρες οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, Χένρι Ουάξμαν και Τζον Ντίγκελ, κατήγγειλαν ότι η «Halliburton» κερδοσκοπεί εις βάρος της ιρακινής διοίκησης, εξάγοντας φθηνό πετρέλαιο και εισάγοντας στο Ιράκ ακριβή βενζίνη. Συγκεκριμένα, οι δύο γερουσιαστές παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η «Halliburton» εξάγει ιρακινό πετρέλαιο στο Κουβέιτ και στη συνέχεια εισάγει βενζίνη από το Κουβέιτ στο Ιράκ υπολογίζοντας ως έξοδα μεταφοράς 99 σεντς το γαλόνι. Ομως, σύμφωνα με την καταγγελία, τα πραγματικά έξοδα μεταφοράς δεν ξεπερνούν τα 25 σεντς το γαλόνι. Δηλαδή, για κάθε γαλόνι βενζίνης εισπράττει «καπέλο» 74 σεντς.

Κατόπιν αυτών δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή ο χαρακτηρισμός των δυο γερουσιαστών για «εθνική ληστεία» του Ιράκ.

Και το επιστέγασμα της αθλιότητας. Ο πρόεδρος της «Halliburton», Ντέιβ Λεσάρ, ζήτησε με υπηρεσιακό σημείωμα από τους 100.000 εργαζόμενους στην εταιρία να στείλουν επιστολές σε εφημερίδες και μέλη του Κογκρέσου για να αποκρούσουν τις κατηγορίες εις βάρος της εταιρίας και να βελτιώσουν την εικόνα της...


ΚΕΙΜΕΝΑ: Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το πετρέλαιο, η «Halliburton» και ο κ. Τσένι (2004-12-19 00:00:00.0)
«Οι πόλεμοι είναι χρήσιμοι»... (2004-01-24 00:00:00.0)
Χαιρέτα την την... Αλεξανδρούπολη (2003-12-23 00:00:00.0)
Ο κύριος Τσένι της «Halliburton» (2003-05-02 00:00:00.0)
Δολοφόνοι με ...κίνητρο (2003-02-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ