Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΑΒΙΝΤ ΤΡΟΥΕΜΠΑ
«Στρατιώτες της Σαλαμίνας»

Διανύουμε τους τελευταίους μήνες του ισπανικού εμφυλίου. Τα δημοκρατικά στρατεύματα υποχωρούν προς τα γαλλικά σύνορα, παίρνοντας το δρόμο της εξορίας. Μια ομάδα φρανκικών κρατουμένων οδηγείται προς εκτέλεση. Ανάμεσά τους, ο διάσημος συγγραφέας Ραφαέλ Σάντζες Μάθας, ιδρυτής και ιδεολόγος της φάλαγγας και ένας από τους άμεσα υπεύθυνους του εμφυλίου σπαραγμού. Ενας νεαρός στρατιώτης του χαρίζει τη ζωή... Ο Ραφαέλ Σάντζες Μάθας δεν ξέρει το γιατί. Το ίδιο και η Λόλα, η δημοσιογράφος που, αναζητώντας σήμερα πληροφορίες για τον ισπανικό εμφύλιο, παθιάζεται με τις κρυμμένες λεπτομέρειες αυτής της φαινομενικά απλής ιστορίας. Η Λόλα ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι έρευνας και γνώσης της ιστορίας του τόπου της και του ίδιου της του εαυτού...

Το έργο «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Χαβιέρ Θέρκας, το οποίο αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Απέσπασε κρατικά βραβεία στη χώρα του, έγινε best seller της δεκαετίας και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Ο Ντάβιντ Τρουέμπα ακολουθεί πιστά τις προθέσεις του Χαβιέρ Θέρκας και φτιάχνει μια από τις καλύτερες ταινίες του ισπανικού κινηματογράφου. Με ντοκουμέντα διεξάγει έρευνα γύρω από κρυφές πλευρές της ιστορίας και παραθέτει γεγονότα χωρίς να έχει πρόθεση συγκάλυψης και δεν παίρνει ανοιχτά το μέρος καμίας πλευράς. Ο πόλεμος είναι πόλεμος και ο εμφύλιος η χειρότερη μορφή του.

Οι «Στρατιώτες της Σαλαμίνας» σπάνε τα σύνορα και δίνουν μια «αξίνα» στον θεατή, ανά τον κόσμο, για να ψάξει να βρει μέσα του έναν μικρό χαμένο ήρωα.

«Soldados de Salamina»

Κοινωνική περιπέτεια, ισπανικής παραγωγής 2003. Με τους: Αριαντνά Χιλ, Ντιέγκο Λούνα, Μαρία Μπότο, Ραμόν Φοντσέρε, Χουάν Νταλμάου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ