Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι από την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ωφελούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες. Είναι έτσι τα πράγματα;

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΚΑΠ προβλέπει: Τη σταδιακή αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή. Την προσχηματική σύνδεση των επιδοτήσεων με περιβαλλοντικά κριτήρια, τα οποία θα αποτελούν και το πρόσχημα για την περικοπή τους. Τη σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, κατά 3% το 2005, 4% το 2006 και 5% το διάστημα 2007-2013. Τη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και τη μερική αντιστάθμισή τους με επιδοτήσεις.

Προβλέπει επίσης την αύξηση των κονδυλίων του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα. Είναι κονδύλια που διατίθενται, όπως ισχυρίζονται, για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Οχι όμως για τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή αλλά για επιχειρήσεις αγροτουρισμού, αγροπεριβαλλοντικών παρεμβάσεων κλπ. Αλλά αυτές οι κατευθύνσεις ανάπτυξης της υπαίθρου όχι μόνο δεν ενισχύουν τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά τη συρρικνώνουν αφού τα κονδύλια δε δίνονται για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αποδέχεται τις κατευθύνσεις της αναθεωρημένης ΚΑΠ. Αποδέχεται τη μείωση των κοινοτικών γεωργικών κονδυλίων, στο όνομα της ανάγκης να διατεθούν κονδύλια για άλλους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης τέτοιους που ενισχύουν το μεγάλο κεφάλαιο, εμποροβιομηχάνους κλπ., και την εξουσία του, εξοπλισμοί, ευρωστρατός κλπ. αλλά και τη διεύρυνση.

Κάνει δήθεν κριτική στην άρνηση των ισχυρών χωρών της ΕΕ να αποδεχτούν την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού (η οροφή του οποίου παρέμεινε στο 1,27% του κοινοτικού ΑΕΠ), όταν την ίδια ώρα τις δικαιολογεί με το επιχείρημα ότι οι χώρες αυτές πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ την ενσωμάτωση στην ΚΑΠ των αγροτικών οικονομιών των 10 νέων χωρών, καθώς και τη μη αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για να καλυφθεί η διεύρυνση, θεωρώντας ότι η όλη διαδικασία δε θίγει τους μικρομεσαίους αγρότες και αντίθετα θα ωφελήσει τους λαούς και των 10 νέων χωρών και των 15 ήδη μελών της ΕΕ.

Αποδέχεται την προσαρμογή της κοινοτικής γεωργίας στην επικείμενη συμφωνία του ΠΟΕ, την οποία υπηρετούν τα πιο πάνω μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης, προσπαθώντας να την εμφανίσει ως ωφέλιμη για τους καταναλωτές, αφού θα μειωθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, και τις αναπτυσσόμενες χώρες και ως αναγκαία διαδικασία εξυγίανσης της διεθνούς αγοράς αγροτικών προϊόντων, που δήθεν στρεβλώνεται από τις υπέρογκες επιδοτήσεις.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ επιμελώς να αποκρύψει ότι η πιο πάνω προσαρμογή δε σημαίνει τίποτε άλλο από την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τις πολυεθνικές, για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Αξίζει εδώ να αναφερθούν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία λένε ότι στην εικοσαετία 1980-2000 οι πραγματικές τιμές των σιτηρών μειώθηκαν κατά 60% και του καλαμποκιού κατά 40%, όμως την ίδια περίοδο οι τιμές των τελικών προϊόντων του σιταριού, όπως οι τιμές του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων αυξήθηκαν κατά 340%, ενώ των τελικών προϊόντων του καλαμποκιού κατά 270%.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι και αυτή η αναθεώρηση της ΚΑΠ στοχεύει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε η μέχρι σήμερα πείρα αποδεικνύει αυτή την τάση, αφού έχουμε ετήσια μείωση της αγροτικής απασχόλησης με ρυθμό μεγαλύτερο του 2%, υπερχρέωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ