Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ
Αγωνία «να πιάσει... κάλπη»

Εκδηλη είναι η αγωνία της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η προπαγάνδα περί του «κοινωνικού πακέτου» έχει πέσει στο κενό και η χτεσινή ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό είχε στόχο την «επικοινωνιακή» επαναφορά της εν λόγω ψηφοθηρίας. Αλλωστε οι δηλώσεις των Χ. Πρωτόπαππα και Τ. Χυτήρη δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών: «Χρειάζεται περισσότερη προβολή του κοινωνικού πακέτου... Αυτό έχει μεγάλη σημασία και γι' αυτό κάθε υπουργείο και κάθε αρμόδιος υπουργός θα κάνει την κατάλληλη "καμπάνια"», όπως είπαν...

Στη σύσκεψη, κατά τους δυο κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο κ. Σημίτης ζήτησε «από Γενάρη να έχει εφαρμοστεί και το παραμικρό» των γνωστών εξαγγελιών, ώστε να υπάρξει κάποιο περιθώριο προεκλογικής αξιοποίησης. Για το λόγο αυτό ζήτησε να υπάρξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις όπου χρειάζεται (π.χ., φορολογικά μέτρα, η χορήγηση της «βοήθειας» σε φοιτητές κλπ.).

Οπως αναφέρθηκε, «ιδιαίτερη» ήταν η συζήτηση που έγινε για το θέμα των 25.000 προσλήψεων με μερική απασχόληση στο δημόσιο, δεδομένης επιπλέον της ρουσφετολογικής διάστασης του θέματος. Οπως ανακοινώθηκε, με βάση το συγκεκριμένο μέτρο που συνιστά μια ακόμα επίθεση στο δικαίωμα για πλήρη απασχόληση, «οι προσλήψεις θα προχωρούν τμηματικά, ανάλογα και με τις εκθέσεις των φορέων και την αξιολόγησή τους από την τριμελή, εκ γενικών γραμματέων, επιτροπή», από τα υπουργεία, Εργασίας, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της διυπουργικής στο υπουργείο Οικονομικών έγινε συνάντηση του Ν. Χριστοδουλάκη με τους υφυπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλο και Ε. Τζιόλα. Αν και δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, προφανώς αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο καθορισμός του οικονομικού κόστους μιας σειράς ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας, εργασιακό και ασφαλιστικό, τα οποία τις επόμενες ημέρες θα προωθηθούν στη Βουλή.

Ιδιαίτερο θέμα παραμένει για την κυβέρνηση η νομοθετική ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλιση. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει νέα συνάντηση του Ν. Χριστοδουλάκη με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα μεθαύριο Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ