Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
METANAΣTEΣ
Φταίνε οι ίδιοι που δε νομιμοποιούνται!
  • Ο υφυπουργός Εσωτερικών απέδωσε στους ίδιους τον αποκλεισμό τους, κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ
  • Αντώνης Σκυλλάκος: Με τη μη νομιμοποίησή τους η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους εργοδότες

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός και το αποτέλεσμά του...

Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός και το αποτέλεσμά του...
Με τον θρασύτατο υπαινιγμό ότι οι ίδιοι οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία νομιμοποίησής τους, απάντησε χτες η κυβέρνηση διά στόματος υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Κι αυτό την ίδια στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών έδινε στη δημοσιότητα εγκύκλιο με την οποία παραδεχόταν ότι μπορεί κάποιοι μετανάστες να υπέβαλαν εκπρόθεσμα αίτηση νομιμοποίησης, όχι όμως με δική τους υπαιτιότητα, αλλά των υπηρεσιών...

Η πραγματικότητα πάντως που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι μόλις το 20% των οικονομικών μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, αναμένεται να καταφέρουν να λάβουν άδεια διαμονής, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση των ανυπέρβλητων πολλές φορές δυσκολιών νομιμοποίησης, που έθεσε με το νέο μεταναστευτικό νόμο του 2001. Η διατήρηση των εμποδίων αυτών αποτελεί μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να υπηρετήσει τη βασική φιλοσοφία της νέας μεταναστευτικής πολιτικής - όπως αυτή εκφράζεται και σε επίπεδο ΕΕ: Στη χώρα εισέρχονται ή μένουν μόνο όσοι μετανάστες έχει ανάγκη το ντόπιο κεφάλαιο.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση φρόντισε να υψώσει μια σειρά από εμπόδια στους μετανάστες: Πληθώρα δικαιολογητικών που ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν. Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, που για πολλούς μετανάστες σήμαινε - το λιγότερο - απώλεια του μεροκάματου. Απουσία ενημέρωσης των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα κάθε υπηρεσία να ζητά διαφορετικά δικαιολογητικά.

Απύθμενο θράσος

Η κυβέρνηση εξακολουθεί προκλητικά να αποδίδει στους ίδιους τους μετανάστες «που επέλεξαν να μην κυνηγήσουν τη διαδικασία νομιμοποίησής τους, να είναι παράνομοι ή να φύγουν από τη χώρα» την ευθύνη για τον αποκλεισμό του 80% των μεταναστών από τις διαδικασίες της νομιμοποίησης. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι και με 50 ένσημα κάποιος μετανάστης είναι «σύννομος», εάν ο υπόλοιπος χρόνος παραμονής στη χώρα δικαιολογείται από ασθένεια ή από απόλυση από τον εργοδότη. Ο υφυπουργός υπερασπίστηκε το παράβολο των 150 ευρώ που απαιτείται για την ανανέωση της άδειας παραμονής, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Για το αίτημα της νομιμοποίησης των μεταναστών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη χώρα, ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει, γιατί θα γίνει η χώρα «ξέφραγο αμπέλι» και προανήγγειλε κατάθεση νομοσχεδίου που θα διευκολύνει την όλη διαδικασία έκδοσης άδειας παραμονής.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι παρά τα μεγάλα λόγια η πείρα δείχνει ότι και με τις προηγούμενες διαδικασίες πάνω από το 80% των μεταναστών δεν είχε πάρει άδεια παραμονής, ενώ το ίδιο συμβαίνει και τις καινούριες. Αυτή η πολιτική, είπε, εξυπηρετεί τους εργοδότες που δεν ασφαλίζουν τους μετανάστες και τους δίνουν μεροκάματο πολύ κάτω από τις συμβάσεις εργασίας. Και τόνισε:

«Είναι δυνατόν να βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα και να μπορεί να ζήσει, εάν δεν έχει ένα μεροκάματο; Εκ προοιμίου, λοιπόν, όλοι οι μετανάστες εργάζονται. Για ποιο λόγο βάζετε τέτοιες προϋποθέσεις ώστε κανένας ή ένα πολύ μικρό μέρος μόνο να μπορεί να πάρει την πράσινη κάρτα;».

Ζήτησε δε να διευθετηθεί το ζήτημα με τους ηλικιωμένους πρόσφυγες καθώς και με τα παιδιά που αναγκάζονται και αυτά να πληρώνουν το παράβολο των 150 ευρώ. Υπενθύμισε τέλος ότι η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου σε όλη την Ευρώπη και κατήγγειλε ότι στην ΕΕ χτίζεται ένα φρούριο για να μην παίρνει κανένας πολιτικό άσυλο, είτε είναι διωκόμενος είτε προέρχεται από εμπόλεμες περιοχές.

Η εγκύκλιος

Στο μεταξύ, η χτεσινή εγκύκλιος του ΥΠΕΣ, που είδε το φως της δημοσιότητας, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι δε θα απελαύνονται όσοι αλλοδαποί έχουν μεν καταθέσει αίτηση ανανέωσης άδειας εργασίας ή διαμονής, αλλά δεν την έχουν λάβει, επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν εξετάσει ακόμη τη σχετική αίτηση. Σχετική τροπολογία αναμένεται να προωθήσει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία οι οικονομικοί μετανάστες που έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόκτηση ή ανανέωση άδειας διαμονής, θα θεωρούνται «μονίμως διαμένοντες στη χώρα μέχρι η διοίκηση να αποφανθεί με απόφασή της επί του αιτήματός τους».

Στην πράξη αυτό σημαίνει παράταση των απελάσεων, που αναμένεται να είναι μαζικές, καθώς λιγότεροι από τους μισούς οικονομικούς μετανάστες που ζουν στη χώρα, έχουν καταθέσει ή λάβει άδεια διαμονής.

Στο μεταξύ, τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας αναμένεται να προωθήσουν νομοθετική διάταξη, με την οποία, με την πάροδο των δύο ετών από τη χορήγηση των αρχικών αδειών, οι νέες άδειες που θα δίνονται θα έχουν ισχύ δύο χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ